Zájezdy za uměním, výstavy a architektura Památky UNESCO a starověké civilizace Slavnosti vína a gastronomie Kuchyně a gastronomie světa Specializované zájezdy za vínem a gastronomií Zájezdy za vínem a gastronomií
Přidat k oblíbeným zájezdům Středověká města i vesničky plné barev uprostřed vinic a levandulových polí, místa, která lákala i slavné malíře. Ochutnávky vín a místních provensálských produktů, možnost vychutnat si čerstvé ryby a plody moře přímo na pobřeží. Poznáte Lubéron, kraj s cedrovými lesy, který voní tymiánem a levandulí, malebné Cassis a jedinečný přírodní park Camargue mezi mořem a zemí, kde se pěstuje rýže, v salinách se získává sůl z moře, žijí tu plameňáci, bílí koně a černí býci. Samozřejmě se najde čas na koupání v moři... a třeba si dáte i slavnou bouillabaisse. Poznejte naše Francouzské puzzle. Program a detail zajezdu
Cena zahrnuje
dopravu autobusem, 3x hotel (2lůž. pokoje), průvodce, pojištění CK
Cena nezahrnuje
komplexní pojištění, stravování, ochutnávky a vstupné (120 €) a vše, co není zahrnuté v odstavci Cena zahrnuje
Příplatky
2000 CZK - 1lůž. pokoj
500 CZK - 3x snídaně
600 CZK - 1x večeře v Avignonu
650 CZK - 1x oběd v Cassis s rybou
990 CZK - 1x oběd v Cassis - s bouillabaisse
192 CZK - komplexní pojištění
ORANGE - AVIGNON - slavné vinice CHÂTEAUNEUF DU PAPE - přír. park Lubéron s cedrovými lesy - ROUSSILLON, barevné skály - ARLES - oblast Camargue (bílí koně, plamenňáco) - kouzelné zátoky Calanques
Tento produkt již není možné objednat.
U tohoto zájezdu je k dispozici služba doobsazení dvoulůžkového pokoje. Níže naleznete podrobnosti.
Pokud máte zájem využít doobsazení a splňujete podmínky zobrazené u termínu pro doobsazení, proveďte prosím klasickou on-line objednávku zájezdu pro jednolůžkový pokoj a do poznámky prosím napište žádám doobsazení. Případně nás kontaktujte. Termín a požadavky pro doobsazení:
Kod
Termin
 
 

Program

1. den: odjezd z Prahy v 15 h, nástupní a svozová místa dle dohody s CK: Plzeň, svoz od 4 osob: Hradec Králové, Pardubice a za 400 Kč Brno a Olomouc, transfer přes SRN do Francie

2. den: cesta přes ORANGE k AVIGNONU, vinařské městečko CHÂTEAUNEUF-du-PAPE, exkurze a ochutnávka slavných vín, která se pěstovala pro papežskou tabuli, procházka mezi vinohrady a uličkami u hradu, AVIGNON (UNESCO), svědek papežské slávy středověku, procházka po hradbách Rocher des Doms, Papežský palác, most St-Benézet, fakult. večeře v centru města, provensálská gastronomie, kouzlo provensálských uliček

3. den: krásy přírody Provence : přírodní park v pohoří Lubéron s cedrovými a dubovými lesy, středověké BONNIEUX s paláci ze 13.století, turistika a ochutnávka slaných koláčů quiche, ROUSSILLON, barevná vesnička umělců uprostřed různobarevných skal z okrové zeminy, naleziště malířských hlinek, tradiční provensálský trh, kouzelné pole levandule, návštěva Muzea levandule s bohatým výběrem léčivé kosmetiky, provensálská gastronomie: ochutnávka provensálských specialit a vín v oblasti Lacoste na provensálském vinařství uprostřed vinohradů, možnost nákupu provensálských vin přímo od vinaře, podvečerní GORDES – okouzlující provensálské kamenné městečko s hradem a křivolakými uličkami, posazené na vrchol kopce, návrat na ubytování

4. den: van Goghovo město ARLES (UNESCO), římské památky a románská architektura (skvostný klášter St-Trophime), možnost oběda nebo posezení u kávy nebo "pastisu" v místech, kde van Gogh sedával, přírodní park Camargue, cesta za plameňáky, bílými koňmi a černými býky, poutní město SAINTES-MARIES-DE-LA-MER s katedrálou (hrob „černé“ svaté Sáry), indiv. projížďka lodí, oblast charakteristických písečných vín „vin de sables“, možnost koupání na písečných plážích, přejezd na ubytování u Aix-en-Provence, večerní ochutnávka místních specialit specialit (caviar d´aubergine, brandade de morue) a vín s výkladem

5. den: CASSIS, malebný rybářský přístav na nádherném pobřeží v oblasti zátok Les Calanques, malý historický přístav, fakult. romantická plavba lodí kolem vysokých vápencových útesů a zastrčenými zátokami, fakultativně oběd se specialitami s mořských plodů… a třeba si dáte i specialitu francouzské gastronomie, slavnou polévku bouillabaisse, pohoda a koupání v moři, nebo vyhlídková jízda turitickým vláčkem, na závěr ochutnávka jedinečného bílého vína AOC Cassis Blanc s průvodcem, večer odjezd

6. den: příjezd do Prahy dopoledne



CK si vyhrazuje právo drobných přesunů programu především vzhledem k počasí a aktuální situaci v místech ochutnávek.

Doprava

klimatizovaným autobusem vybaveným DVD, prodej nápojů
Upozornění: odjezdy a svozy z uvedených míst se uskuteční, pokud se sejde dostatečný počet zájemců. Trasy odjezdů se mohou změnit v závislosti na aktuální dopravní situaci.
Případné svozy z Brna bývají autobusy společnosti Student Agency a odjezdové místo zájezdového autobusu z Prahy je potom přesunuto na autobusové nádraží Florenc.

Ubytování

v hotelích typu Première Classe (2lůžkové pokoje a palanda, příslušenství na pokoji, TV), nebo Ibis Budget, 2x v oblasti Avignonu a 1x u městečka Salon-de-Provence. Lze objednat třílůžkové pokoje, doporučujeme však pouze rodinám s dítětem (pokoje jsou poměrně malé a třetí lůžko bývá obvykle palanda)

Stravování

není zahrnuto v ceně. Je možné objednat 3x snídaně za příplatek předem formou bufetu francouzského typu (džus, výběr teplých nápojů, několik marmelád, med, slané a sladké máslo, 1-2 druhy bagety, topinka, sladký rohlík, sladká bagetka nebo magdaléna, někdy výběr přesnídávka nebo jogurt, občas pudink), podávají se vždy v hotelu. Velmi doporučujeme mít zajištěné snídaně (v hotelích je velmi přísně pod pokutou zakázáno užívání jakýchkoli varných konvic a vařičů a hotely jsou situovány na okrajích měst a ráno se ve Francii nedá snídaně sehnat ani v blízkosti těch, které jsou blízko centra a program je bohatý - ráno nemají řidiči možnost teplých nápojů).
2x organizuje průvodce fakultativně pro zájemce společné jídlo: 1x oběd a 1x večeři (doporučujeme). V městech se dá pořídit menu již od 18 -20 €. Francouzský oběd je ale časově poměrně náročný a je potřeba tedy počítat minimálně s hodinou času.
Pro zájemce organizuje průvodkyně ještě fakultativně oběd v rámci prohlídky Arles a 1x organizuje pro zájemce ochutnávku specialit a místních vín s výkladem u hotelu - 12 € .
Orientační ceny ve Francii: bageta malá od 0,75 €, velká 1,50 €, plněný rohlík 1,50 €, mléko 1,90 €, sýr 350 g 1,50-3,50 €, dobré víno 4,50 -7 €, balená voda 1,5l za 1,50 €, pivo od 3,50 €, limo 1,90 €, zmrzlina 2 €, obložená bageta od 4,50 €, ovoce, rajčata od 2,5 €/kg, menu v restauraci od 17-18 €, káva 2,50-4,50 €; pohlednice od 0,50 €, známka 0,80 €, WC 0,70 €

Pojištění

zájezd zahrnuje povinné pojištění cestovní kanceláře ve smyslu zákona 159/99 sb.
Cena zájezdu nezahrnuje léčebné pojištění. CK GEOPS nabízí svým zákazníkům komplexní pojištění za příplatek. Jedná se o komplexní pojištění pojišťovny UNIQA, které zahrnuje balíček služeb obsahující: úrazové pojištění, pojištění storna, pojištění odpovědnosti za škodu, pojištění léčebných výloh v zahraničí a pojištění zavazadel.
Číslo poj. smlouvy: 1360500328 tarif K5; kontakt na Europ Assistance: +420 296 333696
• pojištění léčebných výloh v zahraničí pojišťuje vzniklé náklady na léky, ošetření a hospitalizaci až do výše 5.000.000 Kč a pojištění asistenčních služeb do výše 5.000.000 Kč
• pojištění stornopoplatků souvisejících se zrušením cesty ze zdravotních důvodů: plnění maximálně do výše 80 % ze stornopoplatku, nejvýše však 15.000 Kč
• úrazové poj.: plnění za trvalé následky úrazu (max. 300.000 Kč), úmrtí (max. 150.000 Kč)
• poj. odpovědnosti za škodu při cestě do zahraničí: škoda na zdraví a věci 1.000.000 Kč
• pojištění zavazadel (při překonání překážky) do výše 10.000 Kč

Orientační ceny vstupného

AVIGNON: most St. Bénézet – 5,50 €, Papežský palác – 11 € + audioguide 3 €, kombinace palác + most – 15 €
CHATEAUNEUF-DU-PAPE: exkurze do vinařství a ochutnávka 10 €
ROUSSILLON: lom – 3,50 €, ochutnávka slaných koláčů quiche s vínem rosé – 4 €, muzeum levandule - 6,80 € ochutnávka vín a specialit na zámečku: 18 €
ARLES: amfiteátr - 8 €, křížová chodba St. Trophime – 4,50 €, Cryptoportiques - 3,50 €, nekropole Les Alyscamps – 3,50 €
Camargue, ochutnávka písečného vína a gastronomie 12 €, jízda na koních - 25 € na hodinu
CASSIS : povinný vláček z parkoviště busu do centra 5 €, ochutnávka slavných vín Cassis 7 €, výlet lodí na 3 calanques 17€

Kapesné

Doporučujeme na vstupné a plánované ochutnávky 110-120 €, k tomu dle vlastního uvážení další kapesné.

Možné slevy

na osobu pro 3 osoby ve 3lůžkovém pokoji

Pořadatel: GEOPS - CK, s.r.o., IČO: 25633261

Zajímavosti

Bylinky z Provence
V provensálské přírodě roste mnoho voňavých bylinek, které se hodí k ochucování jídel. Směs koření zvaná provensálské bylinky – „les herbes de Provence“ je známá všem gurmánům. Základ tvoří především bazalka, tymián a rozmarýn. Bazalka a také šalvěj se přidává do polévek a omáček, rozmarýn se hodí k masu, estragon se dává do omáček, kerblík k masovým jídlům i omeletám. Oblíbený je fenykl – jak nať, tak semena, z nichž se vyrábí likéry. Některá jídla z Provence se koření také levandulovými lístky.

Víte, že…?
…že kostel v Saintes-Maries-de-la-Mer
, který nemůžete minout, je nejen významným architektonickým skvostem převážně románského charakteru, že krypta kostela je místem setkání Romů z celé Evropy?
... Saintes-Maries-de-la-Mer je poutní místo, které je přímo spojené s pozemským životem nějaké biblické postavy. Každoročně v květnu se do něj sjíždějí tisíce Romů a starobylé městečko Saintes-Maries-de-la-Mer, jehož jméno v překladu znamená Svaté Marie z moře, zaplavuje koncem května podmanivá romská hudba.
…že podle staré legendy se totiž u zdejších břehů vylodily Marie Salomé a Marie matka Jakubova, které byly během pronásledování prvních křesťanů na loďce vyhnány z Palestiny a že Saintes-Maries-de-la-Mer je spojeno ještě se třetí světicí - se svatou Sárou. Sára žila v Provence a zachránila loďku s oběma zmíněnými Mariemi, když podle legendy věnovala moři své šaty. Díky tmavé barvě pleti ji jako patronku uctívají Romové.
…že se Saintes-Maries-de-la-Mer každoročně koná festival romské kultury. Sošku, která stojí v kryptě kostela, každoročně oblékají do nových nádherných oděvů a každý rok se účastní velkého procesí s hudbou, směřujícího z kostela k moři, kde se soška smočí ve vodě, než se vrátí zpět do kostela. Oblékání Sáry je způsob, jak jí říct, že jí svěřují všechnu svou radost, své bolesti, utrpení, všechny své úmysly. Po slavnosti se toto oblečení sejme, uloží se a kočovníci mohou příští rok přinést zase jiné.
Každoroční romská pouť v Saintes-Maries-de-la-Mer probíhá od 19. do 25. května a je zároveň kulturním festivalem a přehlídkou romské kultury.

Poznámky

Gastronomie Provence - základní informace
Gastronomie Provence plně využívá možnosti tohohle tak pestrého kraje pod jižním sluncem. Základ tvoří olivový olej, česnek, spousta bylinek, často se vyskytují rajčata. Jí se mnoho druhů zeleniny, například artyčoky, lilek, cukety a také jejich nadívané květy, fazole. Častá jsou jídla z ryb na různý způsob (daleko nejslavnější je polévka bouillabaisse), na pobřeží samozřejmě různé mořské plody včetně olihní, v oblasti Camargue hovězí maso, v pohoří Alpilles skopové, v okolí Nice palačinky z cizrnové mouky – socca. K mnoha jídlům se podává česneková omáčka či majonéza aïoli. V départementu Vaucluse se sbírají lahodné lanýže – místní „černé zlato.“ Nabídka moučníků a různých sladkostí je nepřeberná (např. různé sušenky, mandlové zákusky, nugáty, crème brulée, kaštanové krémy, kandované ovoce) a nezaměnitelnou vůni a chuť jim dodávají různé bylinky – někdy květy pomeranče a růže, jindy anýz, levandule či tymián.
Provence je samozřejmě důležitým vinařským krajem. Převažují červené odrůdy vína a růžová vína z Provence jsou nejslavnější růžová vína na světě. Ve vinařské oblasti Côte-du-Rhône se vyrábí světoznámé Châteauneuf-du-Pape, dále je zde oblast Côte-de-Provence a menší apelace, např. Bandol, Cassis, Côteaux d' Aix-en-Provence. Známý je také anýzový likér pastis.
V Provence je možné narazit na různé gastronomické slavnosti, například zářijový festival rýže, zimní slavnost lanýžů, únorový karneval citrónů, festival třešní i melounů a říjnová slavnost kaštanů.

ORANGE - AVIGNON - CHÂTEAUNEUF DU PAPE - přír. park Lubéron - GORDES - BONNIEUX - ROUSSILLON - ARLES - oblast Camargue - STES-MARIES-DE-LA-MER - CASSIS

Champagne - Šampaňské je vždy spojováno se slavnostní příležitostí, s noblesou, s oslavou. Je suché i sladké, osvěžující i bohaté, delikátní i plné chuti. Podle tradice vyrobil v Champagni v 17. století první šampaňské mnich Dom Perignon, ve skutečnosti však jen zdokonalil umění míchání vín. Na poznávacích zájezdech do kraje Champagne nemůže chybět návštěva vinného sklepa a ochutnávka pravého šampaňského.

zobrazit celý článek
Francie - Alsasko - Riquewihr, vinice se na všech stranách dotýkají města

Nejsevernější velká francouzská vinařská oblast oplývá víny bohaté chuti, vůně a plnosti. Jen tady označují výrobci svá vína na vinětách odrůdou. Je však třeba číst i menší nápis označující výrobce a vybírat osvědčeného a vyzkoušeného. Gewürztraminer či Muscat určitě stojí za ochutnání a polaská vaše chuťové buňky.

zobrazit celý článek
Francie - Akvitánie - v okolí St.Emilion převládá odrůda Merlot, doplněná Cabernetem Sauvignon, Malbecem a Cabernetem Franc   foto Pavel Michal

Červená i bílá vína v rozsáhlé oblasti Bordeaux můžeme ochutnat v široké škále chutí. Je zde na 20.000 výrobců a tak si vybere každý. Odborníci doporučují především červená vína z kraje Haut-Médoc, Graves, Pauillac, St.Emilion či Pomerol. Najdeme zde vína vhodná k dlouhodobému skladování, která jsou vynikající i po stovce let i lehká vína vhodná k okamžité konzumaci. Jak by bylo možné na poznávacích zájezdech do oblasti Bordeaux a Akvitánie přehlížet vína bordeaux?

zobrazit celý článek
Francie - Provence - na ochutnávce zdejších vynikajících vín

Vína z Provence sice nejsou známá tolik jako příroda a památky téhle krásné oblasti, rozhodně však stojí za to se s nimi seznámit, nejlépe na poznávacích zájezdech do Provence. Najdeme tu např. známé apelace Bandol, Côtes de Provence či Cassis a různé vzácné odrůdy. Růžová vína z Provence jsou sama o sobě pojem.

zobrazit celý článek

Co se vína týče (a nejen jeho) je Korsika mnohem blíže Itálii než Francii. Vždyť i nejrozšířenější zdejší odrůda révy Nielluccio je ve skutečnosti blízkou příbuznou odrůdy Sangiovese z Chianti. Osobitý charakter ostrova jako by se zrcadlil i ve víně. Na poznávacích zájezdech na Korsiku se jistě najde čas na ochutnávku vín.

zobrazit celý článek

Atraktivní vinařská oblast. Vína z oblasti Anjou, která řinčí kordy Tří mušketýrů, okolí Saumuru s příchutí lesku romantických zámků kolem Loiry jako je Blois, Chambord , Amboise či Chinon, království Sauvignnonu kolem Bourges nebo slavný vinařský kraj Côtes d´Auvergne s černými čedičovými skalami a homolemi vyhaslých sopek.

zobrazit celý článek

Burgundsko - kraj malých vinařství, kde můžete narazit na vynikající vína zcela neznámé značky, ale i kraj proslulých vín z odrůd Pinot Noir nebo Gamay z Beaune, Aloxe-Corton (dlouhověká červená vína grand cru bohaté chuti i tříslovin, mj. i z vinice údajně založené Karlem Velikým), lehká vína Beaujolais, suchá bílá vína z Chablis, slámová vína z Volnay či bílá vína plné chutí z Chassagne-Montrachet. Toulat se na poznávacích zájezdech po památkách jako jsou Cluny, Autun, Beaune či Dijon a pít burgundské víno ....

zobrazit celý článek

Na této tepně Francie, která spojuje jih a sever se vždy rodilo výborné víno. Převládají zde odrůdy Syrah (dýmová vína s chutí po ostružinách), Grenache (červená vína s chutí po jahodách a třešních) a Viognier a vína z nich jsou lahodná a mají v sobě žár slunce, které září na bleděmodrém nebi vysoko nad vinohrady. Seznamte se s nimi na poznávacích zájezdech do Provence nebo oblasti údolí Rhôny.

zobrazit celý článek

Tato vinařská oblast zahrnuje několik dílčích regionů, která však mohou směle konkurovat známějším vínům z Bordeaux. V první řadě jde o oblast Bergeracu (vína velmi podobná Bordeaux, stejně kvalitní, ale mnohem levnější), dále sladká bílá vína Monbazillacu nebo Cahors, Gaillac či Irouléguy s víny drsnými, bohatými tříslovinami, ale zcela originálními a vyrobenými z odrůd, která jinde na světě nenajdete – Tannat, Fer, Len de L´Elh, Gros nebo Petit Menseng.

zobrazit celý článek

Ačkoliv Languedoc-Roussillon není znám milovníkům gastronomie a vín tak jako jiné vinařské regiony Francie, vyprodukuje se zde celá třetina francouzských vín. Najdeme mezi nimi mnohá pozoruhodná a velmi kvalitní, a často za příznivější ceny - zejména Corbières, Vin de Pays d´Oc, Minervois (Château Lastour) a bílé šumivé Limoux.

zobrazit celý článek
Francie - Provence - na ochutnávce zdejších vynikajících vín

Vína z Provence sice nejsou známá tolik jako příroda a památky téhle krásné oblasti, rozhodně však stojí za to se s nimi seznámit, nejlépe na poznávacích zájezdech do Provence. Najdeme tu např. známé apelace Bandol, Côtes de Provence či Cassis a různé vzácné odrůdy. Růžová vína z Provence jsou sama o sobě pojem.

zobrazit celý článek
Francie - Provence - Camargue, proslavení bílí koně

Camargue - kraj v deltě Rhôny utvářený říčními rameny a lagunami s mořskou vodou. Žije tu mnoho vzácných živočišných druhů, zejména mořských ptáků vč. plameňáků a také pověstní bílí koně. Na poznávacích zájezdech do Provence vzbuzuje údiv, jak se zdejší krajina liší od jiných míst tohoto kraje.

zobrazit celý článek
Vincent van Gogh, Hvědná noc nad Rhonou, 1888

Vincent van Gogh - proslulý malíř velice svérázného stylu, jehož obrazy se u současníků nedočkaly uznání a dnes jsou vysoce ceněné (např. Slunečnice, Autoportréty, Statek v Provenci, Malířova ložnice, Zvedací most u Arles).

zobrazit celý článek
Francie - Languedoc - Villefranche, posezení u vína, zvlášť růžové je vynikající

Chablis, Saint-Emilion, Bergerac, Sancerre… tato známá francouzská vína jsou pojmenována podle zajímavých měst a vesnic. Tyto oblasti nejsou spjaty jen s produkcí a prodejem vína, ale skrývá se zde také bohatá historie reprezentovaná mnohými památkami a dalšími turistickými zajímavostmi. Na poznávacích zájezdech do Francie si proto vychutnáte nejen víno, ale i souznění historie měst s vínařskou tradicí, krajinou a místními zvyky.

zobrazit celý článek
Francie - Provence -  Aix au Provence, kulinářské speciality

Gastronomie Provence je založena na olivovém oleji, zelených bylinkách (provensálském koření), citronech, rajčatech a česneku. Těchto 5 základních surovin najdete v každém provensálském jídle. V Provence se jinak hodně jedí ryby a plody moře, ale i maso v lehčích úpravách a čerstvé sýry často kozí a spousta salátů. Na poznávacích zájezdech do Provence se jistě najde příležitost seznámit se s touhle chutnou a zdravou kucbyní.

zobrazit celý článek
Francie - Provence - Arles, kostel sv.Trofima, křížová románsko-gotická chodba

Přehled všech lokalit na území Francie (vč. Korsiky a zámořských departementů) zapsaných na seznam světového dědictví UNESCO.

zobrazit celý článek

Přírodní regionální park Luberon zahrnuje horský masiv Luberon a okolní nížiny a vznikl v roce 1977, aby chránil kouzelná horská údolí a kamenné vesnice před divokou výstavbou chat a turistických center. Díky tomu zde zůstal uchován původní ráz kraje, rostlinstvo, živočišstvo i něco z provoněného kouzla horských hřebenů a prosluněných lesů.

zobrazit celý článek
Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu