Typy zájezdů

Destinace

Vyhledat zájezd

| Zpět |

Informace - Franche Comté, ráj milovníků sýrů

Sýru Comté se také říká Gruyére de Comté. Tento kravský sýr se vyrábí tradičně z letního mléka a velikost bochníku je 40 -70cm v průměru a váha může být až 55kg. Na jeden takový sýr je potřeba asi 530 litrů mléka , což je denní produkce 30 krav. Sýr Comté chutná výborně samotný při pokojové teplotě s kouskem chleba a trochou bílého vína, které nemá výraznou kyselinu, např. s místním vínem odrůdy Savagnin, ale hodí se i na horské speciality jako je fondue nebo raclette a ke gratinování (zapékání).
Ve Francii a také ve Franche Comté jsou více ceněny sýry z mléka nepasterizované označené na etiketě „au lait cru“, které jsou mnohem voňavější a chutnější a obsahují i přírodní mikroflóru, ideálně od farmáře nebo z malé mlékárny. Velké mlékárny tu musí sýry pasterizovat a mikroflóru důležitou pro zrání sýrů pak musí uměle dodávat.
Pokud chcete poznat a ochutnat sýry Franche Comté, je nejlepší navštívit některou z farem nebo menších sýráren, kde vám vše vysvětlí a nechají sýry i ochutnat. My v zájezdu Geopsu Kouzelná příroda Jury a památky Franche Comté navštěvujeme jednu takovou sýrárnou, kde nejen vidíme skutečnou výrobu, ale mají tu i malé museum s tradičními nástroji, dobovými fotografiemi a několika krátkými filmy. A samozřejmě nakonec sýry ochutnáme i se sklenkou místního lahodného vína a v místním obchodě je i nakoupíme za zvýhodněnou cenu.
Dalším slavným sýrem, který pochází z Franche Comté, je sýr Morbier. V obchodě ho poznáte podle tmavého proužku uprostřed. Bochník sýra Morbier váží většinou 5 – 9 kg a má v průměru kolem 35cm a výšku 6-8cm. Dříve, když ještě nebyly k dispozici ledničky, se doprostřed sýry natřela malá vrstvička jemného popele, který odháněl hmyz. Dnes se používá jemný ekologický popel ze dřeva, který je podmínkou pravidel AOC Morbier. Přesný postup sledujeme i při naší exkurzi v sýrárně.
Sýr Morbier je součást i několika místních specialit. La crôute au Morbier je krajíc chleba z pece na dřevo, který se lehce pokape místním bílým vínem Vin blanc de Jura a zapeče se s plátky místni klobásy Morteaux nebo Montbeliard a sýrem Morbier. Tuhle velkou dobrotu také ochutnáváme při zájezdu zájezdu Geopsu Kouzelná příroda Jury a památky Franche Comté v jedné krásné horské chatě samozřejmě se sklenkou místního červeného vína.
La Morbiflette zde připravují na pánvi nebo zapékací misce. Základem jsou vařené brambory na plátky, opečená místní varianta anglické slaniny z domácí udírny, kterých je tu všude spousta, a na plátcích opečené cibule. Nakonec se přídá na kousky sýr Morbier, který se buď zamíchá do směsi na pánvi nebo se směs přendá do zapékací misky a navrh se poklade sýrem Morbier a zapeče se.

Kromě těchto dvou nejznámějších sýrů, ale ochutnáváme i méně známé, ale o nic méně dobré a zajímavé sýry jako Edel, le Tato des Montbeliardes a Saint Vernier. Raritou je tekutý sýr Cancailotte, do kterého se přidává místní žluté víno vin jaune a díku tomu se pak s ním dají krásné polévat třeba teplé vařené brambory nebo krajíc čerstvého chleba . Nezní to lákavě ??? A to ještě není všechno...

Autor článku Ing. Alena Frčková (průvodce nejen pro gurmánské zájezdy)

| Zpět |
Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu