Typy zájezdů

Destinace

Vyhledat zájezd

| Zpět |

Informace - Gurmánské Dánsko

Dánové jsou označováni za gurmány severu a je to minimálně ze dvou důvodů. Za prvé v Dánsku je velmi významný potravinářský průmysl a dánské čokolády, pečivo, marmelády, sýry, slanina, uzeniny, piva nebo zmrzlina jsou oblíbené a vyhledávané nejen v severských zemích. Za druhé Dánové jsou velmi vybíraví v jídle a milují zvláštní kombinace ingrediencí a dokáží připravit z ryb, plodů moře a masa různým marinováním, nakládáním a uzením opravdové lahůdky.

Dánové z ryb a plodů moře jedí asi nejčastěji sledě, tresku, lososa, úhoře a krevety. Co se týká masa, je to hlavně vepřové a hovězí maso. Udává se, že v Dánsku připadají na jednoho obyvatele dvě prasata a dánská slanina je proslavená po celém světě. A čím Dánové jídlo zapíjejí? Dánové mají tři velké vášně: kávu, pivo a akvavit. Víno se tu pije také, ale v menší míře.

Dánové jsou znalci kávy a káva je zde mnohem oblíbenější než čaj. Pražená zrna se čerstvě melou přímo v kavárnách a zalévají se vodou ve speciálních nádobách, ale objednat si můžete i silné italské espreso, cappuccino nebo stále oblíbenější latte. Někde servírují i kávu bez kofeinu (koffeinfri).

Nejběžnější piva (øl) jsou v Dánsku Carlsberg a Tuborg, ale nabízejí se v různých variantách, barvách a s různým množstvím alkoholu od ležáku plzeňského typu až po černé pivo s až 10% alkoholu (ne 10º). Všechny druhy piv mohou být v supermarketech stejně jako lihoviny, protože v Dánsku není prohibice na alkohol. Dánové rádi pijí i česká piva a i je hrdě nabízejí a běžně tu najdete česká točená piva jako např. Staropramen nebo Krušovice.

Akvavit je pálenka, která se podává v Dánsku silně vychlazená a doprovází tradiční dánská jídla. Existují i různé bylinkové příchutě. Dánové akvavit obvykle pijí na ex a zapíjí pivem. Kromě pálenky konzumují Dánové další silné bylinkové nápoje. Nejpopulárnější z nich je Gammel Dansk, který se tradičně objevuje na stole ráno a Dánové ho považují za medicínu. Dalším místním nápojem je Peter Heering, sladký likér z třešní, který se usrkává po jídle.

Nenapadá vás výrok, který se dostal až k nám „pije jako Dán“ ? Pozor v Dánsku se ale říká „pije jako Švéd“, prý proto, že Švédové se jezdí opíjet levnější lihovinou do Dánska…

A teď několik užitečných dánských slovíček týkajících se dánské gastronomie:

Kolde bord je polední bufet. Zaplatíte určitou předem danou cenu a pak už můžete ochutnávat… Ideální způsob jak ochutnat více místních jídel.

Smørrebrød je doslova chléb s máslem, ale v Dánsku to znamená obložený, nejčastěji žitný chléb s plátky masa, ryby, sýra nebo krevet ozdobený čerstvým koprem, okurkou, rajčatem nebo citronem, majonézou, kaviárem nebo dokonce syrovým vaječným žloutkem ve skořápce. Mezi nejoblíbenější patří např. smørrebrødmad s rostbifem s osmahnutou cibulkou a nastrouhaným křenem nebo Bornholmer s filety uzeného sledě ozdobené cibulkou, pažitkou a ředkvičkou.

Røget fisk jsou uzené ryby, které jsou severskou specialitou. Dánové, Švédové a Norové je dokáží udit neuvěřitelným množstvím způsobů za použití různých druhů dřeva a různých marinování před uzením, ale nejzákladnější je dělení na studené uzení a teplé uzení. Ryba po studeném uzení vypadá jako syrová a má jen uzenou vůni. Ryba po teplém uzení vypadá jako pečená a uzená vůně je mnohem intenzivnější.

Nejlepší je ochutnat čerstvě uzené ryby, krevety nebo i kachny v některé z røgeri (udírně). V Dánsku se tak označují obchody s rybami a delikatesami, kde si ryby udí a často je některý z majitelů i nadšený rybář a součástí bývá i malé bistro, kde se dají uzené ryby přímo sníst, někdy je to i celá restaurace.

Røget rejer jsou uzené krevety, které se v Dánsku stejně jako ve Švédsku jedí s majonézou někdy ochucenou česnekem na styl francouzského aioli.

Frikadeller jsou karbanátky z vepřového a telecího masa smažené v olivovém oleji a podávané s vařenými novými bramborami ve šlupce.

Flaeskesteg je vepřová pečeně s křupavou kůrkou, která se obvykle v Dánsku podává se zelím a vlastní šťávou.

Rødbeder je nakládaná červená řepa, která s křenovou omáčkou a koprem patří k nejoblíbenějším přílohám v Dánsku.

Wiener brød je doslova vídeňský chléb, ale jedna se o sladké pečivo z listového těsta plněné nejčastěji vanilkovým krémem, rozinkami nebo marmeládou. Proč vídeňský chléb? V 70.letech 19.století, prý v době kdy stávkovali dánští pekaři, nahradili dánské pekaře vídeňští přistěhovalci, kteří začali připravovat zákusky, které znali a byly jim blízké, ale Dánové je neznali. Zachutnaly jim a vyžadovali pak na svých pekařích ten wiener brød.

Wiener brød je oblíbený v Dánsku dodnes a stále se vyrábí ručně ve všech možných tvarech a velikostech, často posypaný oříšky nebo mandlemi a politý polevou. K nejlepším se řadí marcipánový roh, romsnegl s rumovou příchutí, spandauer s vanilkovým krémem nebo hanekam s mandlovou náplní. Všechny tyto druhy jsou vlhké a lehké a jsou ideální ke kávě nebo panáku Gammel Dansk.

Anthon Berg je značka nejslavnější dánské čokolády.

Autor článku: Ing. Alena Frčková (průvodce nejen na gurmánské zájezdy)

| Zpět |
Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu