Přidat k oblíbeným zájezdům Poznávací zájezd na sever Itálie, do kraje Emilia-Romagna, který proslul nejen památkami, ale také světoznámou značkou aut Ferrari a chutnou gastronomií. Elegantní historická města vč. památek UNESCO, přepychové paláce a zahrady, chrámy, ale také muzea Ferrari v Modeně a Maranellu, moderní architektura Kaplického, koupání v termálních lázních a místní gastronomie - především sýr parmezán, ocet balsamico z Modeny a vyhlášená parmská šunka.
Poznejte naše Italské puzzle.
Program a detail zajezdu
Cena zahrnuje
dopravu autobusem, 3x hotel, 3x snídaně, průvodce, pojištění CK
Cena nezahrnuje
komplexní pojištění, večeře, příp. pobytové taxy, vstupné (75€) a fakult. akce a vše, co není obsaženo v položce Cena zahrnuje
Příplatky
1 800 CZK - jednolůžkový pokoj
140 CZK komplexní pojištění
250 CZK - vstupné a rezervace Mantova - Palazzo Te
900 CZK 2x večeře (2. a 3. den)
500 CZK večeře s vínem 4. den
Tento produkt již není možné objednat.
U tohoto zájezdu je k dispozici služba doobsazení dvoulůžkového pokoje. Níže naleznete podrobnosti.
Pokud máte zájem využít doobsazení a splňujete podmínky zobrazené u termínu pro doobsazení, proveďte prosím klasickou on-line objednávku zájezdu pro jednolůžkový pokoj a do poznámky prosím napište žádám doobsazení. Případně nás kontaktujte. Termín a požadavky pro doobsazení:
Kod
Termin
 
 

Program

1. den: odjezd z ČR do Itálie ve 20h, nástup. místa Praha - u stanice metra C Budějovická, za křižovatkou u zastávky autobusů, dále za 300 Kč svozy Pardubice, Hradec Králové, z Brna za 400 Kč, cesta do Severní Itálie

2. den: MANTOVA (UNESCO), renesanční město na břehu tří jezer – Lago Superiore, Lago di Mezzo a Lago Inferiore, prohlídka vévodského paláce (po Vatikánu 2. největší palác v Itálii), anebo druhý zámek Palazzo Te – prohlídka interiérů, sály s jedinečnými malbami, např. komnata obrů, renesanční chrámy od Albertiho, velké barokní divadlo Teatro Bibiena, všude jsou k dostání zajímavé místní křehké koláče sbrisolona s kousky mandlí, kouzlo úrodného kraje Emilia-Romagna, MODENA, město kultury i automobilů Ferrari, středověké jádro města, katedrála (UNESCO), jedna z nejkrásnějších románských staveb Itálie, věž Ghirlandina, Palazzo Ducale, návštěva tradiční výrobny balzamikového octa (aceto balsamico, 6 €), ubytování v Modeně, fakultativně večeře

3. den: MODENA, ranní návštěva historického trhu „Market di Via Albinello“, jeden z nejstarších trhů v Itálii, typické potraviny z okolí Modeny (parmská šunka, parmezán, balzamikové octy, samozřejmě spousta ovoce a zeleniny....), individuál. procházka s možností nákupu, prohlídka Muzea Ferrari v MODENĚ - rodný dům zakladatele místní slavné automobilky - Enza Ferrariho, multimediální expozice, pro nadšence simulátor Formule 1 s téměř autentickými zážitky z jízdy závodním autem (25€/8 min. – nutná rezervace), původní budovu doplňuje ultramoderní přístavba - poslední stavba architekta Kaplického, dále exkurze do expozice Muzeum Ferrari MARANELLO, historické vozy Formule 1, síň slávy, promítání filmů; dále nás čeká PARMA, historické centrum města vč. Parmského dómu v lombardsko-románském stylu a křtitelnice s překrásnými freskami (jedny z nejvýznamnějších té doby), kostela San Giovanni s freskami, Vévodského paláce a Paláce Pilotta s nejkrásnějším italským barokním divadlem, možnost nakoupit oblíbený sýr parmezán - Parmigiano, tradice výroby delší než 700 let, individuální volno a možnosti ochutnat další lahůdky italské gastronomie: zde především lanýže, speciality z hříbků z Borgotara a vína z Parmských vrchů - ač nejsou příliš známá, mnohá mají značku kvality DOC, ubytování, fakult. večeře

4. den: TORRECHIARA, zastávka u nádherného hradu z 15. st., Langhirano, exkurze do rodinné výrobny té pravé parmské šunky „prosciutto crudo“ (7 €) v okolí PARMY s ochutnávkou, CASTELL´ARQUATO, jedna z nejkrásnějších vesnic v okolí řeky Pád spjatá s pohnutou historií., nádherné náměstí Piazza Matteotti, nejkrásnější stavba je Palazzo Pretorio ze 13. stol., Rocca Viscontea, pevnost rodu Viscontiů, lázeňské městečko SALSOMAGGIORE, úžasná lázeňská meziválečná architektura ve stylu art deco, elegantní parky, volno ke koupání v secesních termálních solných lázních - exotické koupele Orientální moře, variantně prohlídka parků a posezení v kavárně

5. den: městečko SABBIONETA, bizarní hradby hvězdicového tvaru, ideální renesanční město ze 16. století (UNESCO), dva paláce vévody Vespasiana Gonzagy, divadlo, odjezd do ČR, cesta přes oblast Jižního Tyrolska, překrásnou krajinu pod Dolomity s vyhlášeným ovocnářstvím i vinařstvím, předpokládaný návrat v pozdních večerních hodinách


CK si vyhrazuje právo úpravy programu podle počasí a dopravních podmínek.

Doprava

klimatizovaným autobusem, vybaveným DVD, během zastávek možnost občerstvení
Upozornění: odjezdy a svozy z uvedených míst se uskuteční, pokud se sejde dostatečný počet zájemců. Trasy odjezdů se mohou změnit v závislosti na aktuální dopravní situaci.

Ubytování

3x hotel (2lůžkové pokoje s příslušenstvím)
UPOZORNĚNÍ – POBYTOVÁ TAXA ITÁLIE
Díky legislativní změně platné k 1.1.2012, se v Itálii postupně zavádí turistické poplatky v souvislosti s přenocováním v ubytovacích zařízeních v Itálii .
Poplatky jsou průběžně zaváděny ve všech turistických lokalitách. Výše poplatku se pohybují od 1 do 2€ os/noc v 3* hotelích, dle lokality. Zatím jsme se s povinností tohoto poplatku v našich hotelech nesetkali, ale může se stát, že při příjezdu budete vyzváni k úhradě pobytové taxy na recepci ubytovacího zařízení.
Doporučujeme mít tedy připravený drobný obnos ve výši cca 3 € na úhradu.

Stravování

3x tradiční italská jednoduchá (sladká) kontinentální snídaně (káva, čaj, máslo, džem, loupák, pečivo). Možnost objednat za příplatek celkem 3x večeře.
Orientační ceny potravin:
rychlé občerstvení (plněná bageta, kus pizzy): od 2,50 €, hlavní jídlo v restauraci. od 6-7 €, menu o dvou chodech: od 15€. káva: od 1,50 €, chléb:2 €, balená voda 1,5 l: 0,50.-1,50 €, pivo: 2 €, limo: od 1 €, průměrně ovoce 1 kg: 2,50 €, zmrzlina: od 1,50 €, láhev vína od 2,50-3 €

Pojištění

Součástí ceny zájezdu je povinné pojištění CK proti úpadku. Cena zájezdu nezahrnuje léčebné pojištění. CK GEOPS nabízí svým zákazníkům komplexní pojištění za příplatek. Jedná se o komplexní pojištění pojišťovny UNIQA, které zahrnuje balíček služeb obsahující: úrazové pojištění, pojištění storna, pojištění odpovědnosti za škodu, pojištění léčebných výloh v zahraničí a pojištění zavazadel.
Číslo poj. smlouvy: 1360500127 tarif K3; kontakt na Europ Assistance: +420 296 333696
• pojištění léčebných výloh v zahraničí pojišťuje vzniklé náklady na léky, ošetření a hospitalizaci až do výše 3.000.000 Kč a pojištění asistenčních služeb do výše 3.000.000 Kč
• pojištění stornopoplatků souvisejících se zrušením cesty ze zdravotních důvodů: plnění maximálně do výše 80 % ze stornopoplatku, nejvýše však 11.000 Kč
• úrazové poj.: plnění za trvalé následky úrazu (max. 300.000 Kč), úmrtí (max. 150.000 Kč)
• poj. odpovědnosti za škodu při cestě do zahraničí: škoda na zdraví a věci 1.000.000 Kč
• pojištění zavazadel (při překonání překážky) do výše 10.000 Kč
Kartičky na pojištění spolu s formulářem obdržíte od průvodce na začátku zájezdu, pokud máte pojištění připlaceno. Nezapomeňte si s sebou vzít i kartičku vaší zdravotní pojišťovny.

Orientační ceny vstupného

Mantova Palazzo Te 7 €, Mantova Teatro Bibiena 4 €, Modena katedrála zdarma, muzeum katedrály 4 €, Modena Palazzo Ducale 8 €, Modena věž Ghirlandina 2 €, Modena exkurze výrobna octa 5 €, Maranello muzeum Ferrari 13 € (kombi vstupenka s Casa Ferrari v Modeně - 22 €), projížďka v simulátoru Formule 1 za 25 €, Parma dóm zdarma, muzeum dómu společně s dalšími expozicemi 10 €, Parma baptistérium 6 €,, exkurze do výrobny parmské šunky 6 €, zámek Reggia di Colorno 6,5 €, Salsomaggiore lázně 32€ a 28 € pro skupinu.
Většinou lze získat slevy pro skupiny (obvykle od 15-20 osob).

Pořadatel: GEOPS - CK, s.r.o., IČO: 25633261

Zajímavosti

NAŠE TIPY NA TOMTO ZÁJEZDĚ:
MANTOVA: historické knížecí město zapsané jako celek na seznam světového dědictví UNESCO, jedno z významných center renesanční kultury a působiště malíře Mantegny a architektů Albertiho, Giulia Romana a Bibieny. Staleté dějiny rodu Gonzaga lze poznat při prohlídce obou velkých paláců – Palazzo Ducale (Castel San Giorgio) a Palazzo Te.
MODENA: skvostná románská katedrála je zapsaná na seznamu UNESCO. Dům Enza Ferrariho – futuristická budova muzea s výraznou žlutou střechou ve tvaru chladiče. Jedná se o poslední dílo českého architekta Jana Kaplického. Historický trh Albinelli: existoval už ve středověku, dodnes jsou zde nabízeny tradiční produkty od místních zemědělců a výrobců. Původně otevřený trh na náměstí, od roku 1931 se koná v zastřešené tržnici.
Ocet balsamico : jedinečný gastronomický produkt z Modeny a okolí – ocet z vína, zrající v sudech. Je tmavý, hustý a s nízkou kyselostí – spíš nasládlá chuť připomínající sirup, používá se jako doplněk delikatesních pokrmů – na saláty, do omáček, k sýrům, ale i ke zmrzlině.
MARANELLO, Muzeum Ferrari: Muzeum slavných automobilů sídlí v areálu v areálu automobilky Ferrari (6 hal, rozloha až 6 tisíc metrů čtverečních). Uvidíte historické modely Formule 1, sál zasvěcený světovému šampionátu Formule 1 a také trofeje vítězů. V simulátoru F1 si lze vyzkoušet jízdu závodním autem se vším, co k tomu náleží - realistické zážitky z jízdy, zrychlování, brždění... K muzeu patří také kino. Lze se účastnit i autobusové prohlídky po areálu továrny a po místech, kde se zkoušejí a testují automobily.
PARMA: historické jádro města – středověké a renesanční, románský dóm s Correggiovými malbami a šestiboké baptisterium s nádhernými románskými freskami, galerie umění (Correggio, Parmigianino). Město a okolí je rájem gurmánů:
Parmezán (Parmiggiano Reggiano) – proslulý tvrdý sýr vyráběný výlučně z místního mléka krav krmených pouze travou a senem, 8 století tradice. Zraje po 2 roky. Syrovátka se dává prasatům, z nichž se vyrábí parmská šunka.
Parmská šunka (prosciutto crudo) – sušená solená šunka z kopců v okolí Parmy, s nezaměnitelnou nasládlou chutí. Bývá označovaná korunkou parmských vévodů. Krájí se na velmi tenké plátky a jí se jako delikatesa s chlebem, sýrem, fíky, nebo nejlépe s malým oranžovým melounem.
SALSOMAGGIORE : Lázně, které znali již Keltové a Římané. Císařovna Marie Luisa Habsburská, Napoleonova manželka, tu zřídila veřejné lázně. Léčivé studené prameny se slanou vodou s obsahem bromu a jódu, která vyvěrá z 800-1200 metrů. V elegantní dekorativní budově paláce Berzieri lze navštívit exotické termální koupele „Orientální moře“ – bazény s vodními masážemi, s aromaterapií a podvodní hudbou a vřídlovou koupelí, dále parní lázně a Kneippovy lázně. Lze si také koupit místní kosmetiku. Nedaleko lázeňské budovy je rozsáhlý, velice elegantní park.
SABBIONETA – renesanční městečko, postavené knížetem Vespasianem Gonzagou coby „ideální město“ podle plánu s pravoúhlými ulicemi. Zapsána na seznamu sv. dědictví UNESCO.

Parmské lahůdky
Parmský region je rájem gurmánů, produkuje hned několik druhů lahůdek a nacházejí se zde také gurmánské stezky.
Tvrdý sýr parmezán (parmigiano) je snad nejslavnějším italským sýrem. Jeho zvláštní chuť je údajně ovlivněna travinami, které spásají krávy, z jejichž mléka se parmezán vyrábí, a také působením vzduchu od moře. Parmezán má dozrávat nejméně dva roky. Používá se obvykle jako sýr na strouhání nebo jako přísada do jídel, ale dá se jíst také jako gurmánská lahůdka samostatně nebo třeba s hruškami.
Rovněž sušená parmská šunka - prosciutto crudo - je považována za jedinečnou regionální potravinu. Není bez zajímavosti, že vepři, z jejichž masa se dělá, jsou krmeni syrovátkou vzniklou z přípravy parmezánu. Šunka se vysušuje ve větru v kopcích Langhirano jižně od Parmy po dobu nejméně 10 měsíců. Hotové kusy bývají označovány korunou, znakem někdejšího parmského vévodství.
V okolí Parmy se rovněž vyrábí další oblíbené uzenky, např. vařená šunka San Secondo. Vesnice Zibello je střediskem výroby zvláštně tvarované uzeniny zvané Culatello de Zibello, která přitahuje gurmány z celé Itálie.
Také houby z okolí Parmy jsou pro gurmány pojmem. Z okolí vesnice Fragno pocházejí černé lanýže a hříbky z Borgotara získaly dokonce značku IGP - chráněný regionální produkt, udělovanou výjimečným gastronomickým krajovým specialitám. Hřiby se přidávají do různých oblíbených jídel - k těstovinám, polentě, rýži, masu, do polévek.. . údolím řeky Taro dokonce vede hřibová stezka.
Na kopcích okolo Parmy a v blízkosti řeky Taro (přítok Pádu) se nacházejí lokálně významné vinice. Některá zdejší vína jsou ohodnocena jako DOC: Malvasia, Rosso a Sauvignon. Za ochutnání stojí také typické zdejší víno – sladké červené ovocité Fortana di Taro, mírně šumivé, vynikající k vařené šunce San Secondo.

Poznámky

Víte proč? Za Ferrari do MODENY a MARANELLA
MODENA láká nejen pro svou historii, vyhlášené restaurace a gastronomické manufaktury, ale také hlavně muže pro muzeum Ferrari.
Pýchou města je náměstí Piazza Grande (pod ochranou UNESCO) s katedrálou Nanebevzetí Panny Marie a patrona města sv. Geminiana, která je mistrovským dílem románského umění.
Ve městě je několik vyhlášených restaurací na tzv. “Balkonu kraje Emilia” v Guiglia ochutnáme zejména kulinářské speciality kraje Emilia Romagna (např. tortellini, tortelloni a místní typické borlengo, vzdáleně se podobající palačince s parmezánem).Dále láká k návštěvě manufaktura na výrobu proslulého modenského balzamikového octa (aceto balsamico).
Supermoderní muzeum automobilismu Museo Casa Enzo Ferrari v MODENĚ bylo postaveno dle projektu arch. Jana Kaplického. Stojí hned vedle rodného domu Enza Ferrariho, zakladatele slavné automobilky Ferrari, svým tvarem připomíná karoserii legendárního vozu Testarossa a svou žlutou barvou oblíbenou barvu Enza Ferrariho a zároveň barvu města Modena. V MARANELLU, kousek od MODENY nás přivítá továrna automobilky Ferrari a Muzeum Ferrari.

Emilia-Romagna je bohatý a úrodný kraj v Pádské nížině. Zdejší kuchyně je proto velmi vydatná a chutná, převažují těstoviny na různý způsob, masitá jídla, houby, v kraji Romagna na Jaderském pobřeží a v deltě Pádu především ryby. Světově proslulá je parmská šunka, tvrdý sýr parmezán a hustý vinný ocet balsamico. Známá jsou také vína Sangiovese di Romagna a šumivé Lambrusco z Modeny.

zobrazit celý článek
Itálie - Maranello - jeden z exponátů Muzea Ferrari

Cesta italským krajem Emilia-Romagna je výpravou za historií a kulturou, za bohatou severoitalskou gastronomií i za automobily. Města Mantova, Sabbioneta, Modena a Parma uchvátí svou architekturou a sochařskými i malířskými díly, Modena spolu s Maranellem je městem Ferrari, gurmáni dobře znají modenský ocet balsamico, perlivá vína Lambrusco, parmskou šunku a parmezán. A v Salsomaggiore Terme se lze vykoupat v termálních lázních.

zobrazit celý článek
Itálie - exkurze do výrobna parmské šunky, a ta teda je!

Italská gastronomie je oblíbená po celém světě a většina lidí si představí pizzu, těstoviny někdo možná ještě tiramisu. Ale Itálie díky své velikosti, poloze v Evropě a s tím souvisejícím klimatem a vlivem okolních států má spoustu regionálních odlišností. Kuchyně Sicílie a Benátska nebo Toskánska, Kalábrie a Lazia se velmi liší nejen používaným koření, ale i druhy zeleniny a masa, nemluvě o tvarech a způsobu úprav těstovin a dezerty jsou úplně jiné. Poznávací zájezdy do Itálie jsou dobrá příležitost k tomu, abyste mohli poznat gastronomii Itálie i jednotlivých krajů.

zobrazit celý článek

Zájezd nejenom za moderní architekturou do Severní Itálie. Seznámíte se s poslední realizací světoznámého architekta Jana Kaplického., Muzeem Enza Ferrariho v Modeně, které se prvním návštěvníkům otevřelo v březnu 2012.

zobrazit celý článek
tálie - Toskánsko - Montepulciano, zdejší vynikají vína oblasti Chianti mají chuť slunce i nebe

Itálie patří k předním producentům vína a je pokládána za jednu z kolébek evropského vinařství. Vína se zde vyrábějí opravdu ve všech krajích, od severu až po Sicílii. Seznamte se alespoň stručně s vinařskými tradicemi a zajímavosti jednotlivých krajů.

zobrazit celý článek

Emilia-Romagna je bohatý a úrodný kraj v Pádské nížině. Zdejší kuchyně je proto velmi vydatná a chutná, převažují těstoviny na různý způsob, masitá jídla, houby, v kraji Romagna na Jaderském pobřeží a v deltě Pádu především ryby. Světově proslulá je parmská šunka, tvrdý sýr parmezán a hustý vinný ocet balsamico. Známá jsou také vína Sangiovese di Romagna a šumivé Lambrusco z Modeny.

zobrazit celý článek
Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu