Přidat k oblíbeným zájezdům Poznávací zájezd za krásami a památkami a gastronomií Švýcarska. Babí léto ve švýcarském kantonu Wallis a Vaud pro turisty, milovníky hor i termálních lázní, ale i pro gurmány. Turisté si dopřejí procházky v horách a u jezera, fotografové ocení úžasné pohledy na Matternhorn, romantici krásné horské chalupy, jízdu horským vláčkem a barvy podzimu a gurmáni tradiční švýcarské speciality – rösti, raclette, sýry, sušené maso, víno, rivellu, ricolu, meringues, birnenbrot a samozřejmě i čokoládu… ochutnáte prostě všechno! A se Švýcary zažijete i folklórní slavnosti vína, sýrů a nazdobených horských krav a festival raclette. Program a detail zajezdu
Cena zahrnuje
dopravu autobusem, 2x hotel u termálních lázní, 2x snídaně, cesta vláčkem z Täsche do Zermattu a zpět, průvodce, pojištění CK proti úpadku
Cena nezahrnuje
vstupné do objektů, ochutnávky, lázně, vlaky a lanovky a vše co není zahrnuto v „cena zahrnuje“ (doporučujeme na vstupné min. 100 ChF)
Příplatky
900 CZK jednolůžkový pokoj
650 CZK 1x oběd s rösti a vínem
580 CZK záloha za oběd s raclette
690 CZK výlet lanovkou na Gemmi
187 CZK komplexní pojištění
Tento produkt již není možné objednat.
U tohoto zájezdu je k dispozici služba doobsazení dvoulůžkového pokoje. Níže naleznete podrobnosti.
Pokud máte zájem využít doobsazení a splňujete podmínky zobrazené u termínu pro doobsazení, proveďte prosím klasickou on-line objednávku zájezdu pro jednolůžkový pokoj a do poznámky prosím napište žádám doobsazení. Případně nás kontaktujte. Termín a požadavky pro doobsazení:
Kod
Termin
 
 

Program

1.den: odjezd z Prahy v 19 h, nástupní a svozová místa dle dohody s CK: Hradec Králové, Pardubice, Plzeň a za 400 Kč Brno, transfer do Švýcarska

2.den: SION, krátká zastávka v hlavním městě kantonu a procházka městem se 2 hrady obklopenými vinicemi, megality a starou čtvrtí, katedrála, radnice, možná i selské trhy, cesta kouzelným údolím Sierre, město vína SIERRE s romantickým zámečkem Château des Vidommes ze 16.st., vinotéka - ochutnávka, vzorová vinice s jedinečnými místními bílými i modrými odrůdami jako Chasselas, Arvine nebo Humagne rouge, cesta do hor, LEUKERBAD, horské lázeňské městečko, ubytování, fakultativně lanovkou na Gemmi, vyhlídková terasa na tuistické trase s kavárnou a restaurací, pohledy na jezero, fakultativně oběd s bohatou nabídkou švýcarského rösti, tradiční i netradiční varianty, možné zapít i švýcarským vínem, procházka k jezeru nebo jen posezení na slunné terase s kávou, vínem nebo pivem, lanovkou zpět a procházka kaňonem řeky a městečkem LEUKERBAD, relaxace v termálních lázních do 20h (největší alpské termální lázně, venkovní i vnitřní bazény s masážními tryskami obklopené vrcholy Alp, wellness), fakultativně možnost individ. večeře ve stylové restauraci v hotelu nebo v okolí

3.den: výlet k Matterhornu do ZERMATTU, horským vlakem do Zermattu po trase Ledovcového expresu (Glacier Express), ZERMATT, jedno z nejslavnějších švýcarských horských středisek, procházka městem, příp. Alpines Museum, fakultativně možnost výjezdu zubačkou na Gornergrat (3.131 m n. m.) nebo na Malý Matterhorn (3.883 m n. m.) nebo Sunnega, odkud je možno se vydat na Gourmetweg (gurmánskou stezku) – lehká turistika (3h) stezkou s horskými usedlostmi „nejen pro gurmány“– každý chod či víno v jiné horské chatě, cestou možnost oběda Walliský talíř, sušené maso, uzeniny a sýry s nakládanými cibulkami a okurčičkami nebo některá horská masová specialita, např. jehněčí nebo hovězí, jedinečné vyhlídky na nejfotografovanější švýcarskou horu Matterhorn a nakonec v ZERMATTU vyhlášená cukrárna, a třeba ochutnáte i typický Bergfűhrerbrot plný oříšků a rozinek nebo Nusstorte se šlehačkou, podvečerní návštěva vinného sklepa s ochutnávkou či účast na lidových slavnostech v horské vesničce, fakultativně ochutnávka vín, popř. specialit z divočiny, pozdní návrat do hotelu

4.den: ranní nákupy nebo procházka divokou soutěskou podél řeky, údolí Bagnes, kde vznikají kvalitní sýry, nejlepší pro raclette, v jedné vesnici s výhledy na pěkné kopce zažijete veselý festival raclette s ochutnávkami a s nabídkou švýcarských vín, folklórní vystoupení a dle počasí i přehlídka nazdobených černých krav bojového plemene, možnost ochutnání raclette, horských sýrů i z jiných regionů, a typických uzenin, oběda, nákupu, dále údolím Rhôny a přes MARTIGNY k Ženevskému jezeru (Lac Léman) a vodnímu hradu Chillon (fotopauza), cesta do BROCU, čokoládovna Callier, ochutnávka různých čokolád a čokoládových bonbónů a možnost nákupu, dále nejkrásnější švýcarské vesnice GRUYÈRES z 11. st., prohlídka středověkého městečka, hrad (exteriér) a kavárna H.R.Gygera – autora výpravy filmu Vetřelec, možnost ochutnání vyhlášené speciality sladký meringues s dvojitou šlehačkou nebo místních specialit se slavným sýrem Gruyéres, večer odjezd

5.den: návrat do ČR ráno.

CK si vyhrazuje právo drobných úprav programu vzhledem k počasí, dopravním podmínkám a průběhu festivalu, změna programu je vyhrazena.

Doprava

Využíváme autobusy s klimatizací, WC, DVD a barem na teplé a studené nápoje za koruny.
Upozornění: odjezdy a svozy z uvedených míst se uskuteční, pokud se sejde dostatečný počet zájemců. Trasy odjezdů se mohou změnit v závislosti na aktuální dopravní situaci.

Ubytování

hotel u termálních lázní v lázeňském horském středisku Leukerbad. K dispozici jsou 2lůžkové pokoje s příslušenstvím a veškerým vybavením a lázeňská karta, která opravňuje ke slevám ve 3 termálních lázním ve městečku a zdarma dopravu místním autobuskem. V hotelu je útulná horská jídelna s krbem.

Stravování

2x bohaté snídaně formou švédského stolu; za příplatek lze objednat obě večeře, 1 večeře za příplatek se podává na hotelu a jedna je s ukázkou s typického švýcarského sýrového jídla raclette, budou rovněž příležitosti ke stylovým obědům na radu průvodce. 3. den programu navíc absolvujete Gourmetweg, které vám umožní zažít typickou horskou švýcarskou gastronomii navíc ve stylových restauracích v horách s překrásnými vyhlídkami. 1x zažijete ochutnávku švýcarských vín, dále sýrů a švýcarské čokolády.

Pojištění

Součástí ceny zájezdu je povinné pojištění CK proti úpadku. Cena zájezdu nezahrnuje léčebné pojištění. CK GEOPS nabízí svým zákazníkům komplexní pojištění za příplatek. Jedná se o komplexní pojištění pojišťovny UNIQA, které zahrnuje balíček služeb obsahující: úrazové pojištění, pojištění storna, pojištění odpovědnosti za škodu, pojištění léčebných výloh v zahraničí a pojištění zavazadel.
Číslo poj. smlouvy: 1360500127 tarif K3; kontakt na Europ Assistance: +420 296 333696

Orientační ceny vstupného

lázně LEUKERBAD: vstup na 3 h - 19 SFR
lanovka na Gemmi: zpáteční 34 SFR, 1 jízda 23 SFR (slevy pro skupiny)
ZERMATT: zubačka na Gornergrat - zpáteční 86 SFR, zpáteční lanovka na Klein Matterhorn - 78 SFR
sýrárna Gruyére: 6 SFR

Kapesné

Doporučujeme min. 120ChF. I gurmánské trasy se samozřejmě můžete zúčastnit aniž byste využívali restauraci vs plným menu.

Výlety

Ubytování je 2x v lázeňském městě v horách Leukerbad. zde je možné využít každý den slevenku na zdejší termální lázně nebo podniknout výlet do okolí či podíél řeky.

Pořadatel: GEOPS - CK, s.r.o., IČO: 25633261

Zajímavosti

Tschäggättä jsou tradiční maskované karnevalové postavy ve švýcarských horách v Lötschentalu. Objevují s v horách mezi katolickým svátkem Hromnice a masopustním úterý před Popeleční středou. Muži v tradičních maskách přebíhají z údolí do údolí a zastrašují neposlušné a zahánějí zimu.
Úkolem Tschäggättä je zastrašovat a nebýt poznán. Oblečení Tschäggättä mají staré oblečení a přes to ovčí nebo vlčí kožešinu upevněnou širokým koženým pásem s kravským zvonem (trichla), na nohou jsou kožešiny nebo pytle pro zvýraznění divokého vzhledu a aby se zabránilo identifikaci stop ve sněhu. Na rukou pak rukavice ze zbytků vln. Na ramenou je důmyslná robustní konstrukce pod kožešinou a na ní nasazená tradiční ohromná barevná maska z borovicového dřeva nebo ze zvířecí kostry vzadu houně z ovčí vlny. Tschäggättä nosí obrovskou hůl.

Poznámky

Slavnosti raclette
Malebné švýcarské horské údolí Bagnes je tradičním producentem sýrů, které jsou oblíbeny již i za hranicemi země. Vyrábějí se pouze v létě, kdy krávy spásají ty nejlepší byliny, které pak dodávají sýrům tu správnou chuť. Není bez zajímavosti, že mléko pochází od krav z plemena Hérens, které je rovněž cvičeno k tradičním zápasům kravích královen. Sýry z Bagnes jsou polotvrdé a obsahují 50 % tuku. Jsou považovány za nejlepší sýry pro výrobu švýcarské gurmánské speciality raclette a hodí se také do fondu. V kraji se vyrábí vedle toho také různé ovčí a kozí sýry.
V září se v některé místní vsi slaví v rámci švýcarského týdne chutí víkendový festival Bagnes, hlavní producent raclette. Tehdy je možné ochutnávat různé sýry z této oblasti (se značkou kvality AOC) ve formě raclette, které doplňují i dobrá vína, jsou zváni také výrobci sýrů na raclette z dalších regionů. K slavnosti patří lidové kapely, průvody i přehlídky krav – královen a dalších hospodářských zvířat (bývá jich na 100 kusů). Na přípravě festivalu se podílí až 15 000 lidí.

Leukerbad jsou největší termální lázně a wellness resort v Alpách v srdci nádherné oblasti Wallis. Nabízí koupel v termálních vodách s výhledem na vrcholky alpských velikánů. Ve městě se nacházejí čtyři veřejné areály. Leukerbad nabízí výběr z 30 termálních bazénů a impozantní lázně s 3900000 l denně – největším objemem zásob termální vody v celé Evropě. Jacuzzi, parní lázně, vířivky a trysky a super speciality jako snídaně ve vodě, koupání při úplňku a aquaerobik.

Zermatt patří mezi nejznámější turistická a lyžařská střediska ve Švýcarsku i v celé Evropě. Je jedním z výchozích bodů pro horské túry do okolí (lanovkou se například můžete dostat na Kleiner Matterhorn - nejvyšší zpřístupněné místo pro lyžaře v Evropě). Nejznámějším turistickým cílem této oblasti je Matterhorn. Se svými 4 478 metry výšky sice není nejvyšší horou Švýcarska (je teprve až sedmou nejvyšší horou Alp), ale svou nezapomenutelnou siluetou se stal téměř národním symbolem. Matterhorn byl poprvé zdolán v roce 1865 skupinou horolezců pod vedením Edwarda Whympera. Dodnes je jeho zdolání pro horolezce velkou výzvou, každoročně jich dojde na vrchol několik tisíc.
Vedle túr do hor si lze v okolí Zermattu projít řadu příjemných zážitkových stezek s méně náročnou turistikou. Oblibě se těší zejména gurmánská stezka, která vede kolem restaurací s tradiční švýcarskou kuchyní a umožňuje tak seznámit se s gastronomií Švýcarska. Lze se zastavovat v jednotlivých restauracích po cestě a dávat si tak postupně jednotlivé chody oběda či vydatné večeře. Cesta začíná na nádraží v Zermattu, odkud se jede expressem do hor, a pak už stačí zamířit na značenou stezku a vybrat si mezi restauracemi, které nabízejí tradiční švýcarské fondu s bílým vínem - i v kvalitě AOC, rösti ze smažených brambor, a třeba i s chutnou houbovou omáčkou, v nabídce jsou však i italské speciality. Gurmánské putování má několik variant dle délky a završit ho lze v některé kavárně či cukrárně v Zermattu u kávy a moučníku.
Vedle gurmánské stezky se v okolí Zermattu nachází též např. květinová stezka či cesta svišťů, anebo putování za místním sýrem do tradiční horské mlékárny.


Zobrazit místo a158 Ochutnávka Švýcarska na větší mapě

Ženevské jezero (Lac Léman) je největším jezerem v Alpách a z větší části leží na území Švýcarska, ale zasahuje i do Francie. Nachází se tu významná města Ženeva a Lausanne, oblíbená letoviska Montreux, Vevey a další, pověstný hrad Chillon a také vinice Lavaux a Chablais v okouzlující krajině s příjemným klimatem. Oblíbený cíl poznávacích zájezdů do Švýcarska.

zobrazit celý článek

Gastronomie Švýcarska je pestrá a rozmanitá, různí se podle jednotlivých kantonů. Převažují jídla z vepřového, sušeného nebo uzeného hovězího, ze sladkovodních ryb, velmi často tvoří důležitou součást sýr. V jižních regionech kuchyně velmi připomíná italskou. K nejznámějším jídlům typickým pro švýcarské regiony patří rösti, fondu a raclette, a samozřejmě müsli. Švýcarská vína jsou málo známá, ale patří k nejleším v Evropě. Místní zvláštností jsou nealkoholické nápoje rivella ze syrovátky a ovomaltina ze směsi sladu, vajec, mléka a kakaa.

zobrazit celý článek

Sýry ze Švýcarska jsou právem proslulé. Vyrábí se jich přes 400 druhů, většina je jich z nepasterizovaného mléka a produkují je menší rodinné podniky. Sýry tvoří významnou součást švýcarské gastronomie a připravují se z nich některá národní jídla (fondu, raclette). Známý je např. ementál, gruyère nebo tête de moine

zobrazit celý článek

Městečko Gruyéres s historickým jádrem, opevněním a hradem z 12. století proslulo jedním z nejlepších sýrů Švýcarska - Gruyére.

zobrazit celý článek

Švýcaři rádi slaví a udržují své tradice. Z generaci na generaci se tu předávají folklórní kroje a nástroje včetně hudebních. Pestrost místních festivalů a slavností souvisí i s různorodostí místních obyvatel. ke každé slavnosti patří i tradiční zábava, gastronomie, víno...

zobrazit celý článek
Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu