Typy zájezdů

Destinace

Vyhledat zájezd

| Zpět |

Informace - Gurmánské Švédsko

Ve Švédsku jsou porce jídla většinou dost velké a najdete tu spoustu tradičních místních gastronomických specialit z ryb a plodů moře, ale i třeba sobí a hovězí maso. Spousta tradičních švédských gurmánských dobrot souvísí s některými švédskými oslavami nebo svátky, ale ve Švédsku jsou zajímavá i jídla rychlého občerstvení.

Švédové z jižní části Švédska jsou hodně zvyklí cestovat, a to nejen po Evropě, ale i třeba do Thajska, Malajsie, Indie nebo do Mexika a do arabských zemí a Švédsko je známé velkým množstvím přistěhovalců z různých zemí. To vše způsobilo, že v jižním Švédsku a hlavně ve Stockholmu je spousta etnických restaurací a bister a Švédové jsou zvyklí jíst běžně exotická jídla a za svou přijali i italskou, řeckou nebo španělskou kuchyni. My se ale budeme věnovat švédské gastronomii jak tradiční, tak i moderním gurmánským lahůdkám.

Smöra bröd, doslova chleba s máslem, je nejběžnější svačina, ale i oběd. Většinou se jedná o plátek světlého chleba někdy až 30cm dlouhý vrchovatě obložený, takže chleba často není vůbec vidět, ale nikdy tam nechybí list salátu nebo nějaká čerstvá zelenina. Nejběžnější Smöra bröd je s vařenými malými krevetami, vařeným vajíčkem a majonézou nebo s rostbífem a červenou řepou

Smörgåsbord je doslova bufet, ale my bychom ho asi označli jako švédský stůl, někomu přípomíná brunch. Zaplatíte určitou předem danou částku a pak už jen ze stolů s velkým množstvím gurmánských lahůdek můžete začít ochutnávat. Smörgåsbord nabízejí větší hotely nebo restaurace celoročně nejčastěji o víkendu. Julbord je obdoba smörgåsbord, ale jedná se o tradiční švédská jídla jako různé varianty marinovaných slanečků (sleďů), lososa, uzené ryby, pečená masa, smetanové brambory, ale i dezerty v podobě koláčů, perníčků a sušenek.

Julbord je doslova vánoční stůl a myslí se tím vánoční stůl hojnosti. Ve Švédsku Julbord nabízejí restaurace po celý advent a často na Julbord chodí v době adventu celé pracovní kolektivy místo vánočního večírku.

Julbord = švédský stůl = stůl hojnosti, což jsme převzali jako formu stravování o dovolené.

SOS = sill ost snaps - doslova slanečky, sýr a pálenka - nesmi chybět ve Švédsku na vánočním stole, o velikonocích a ani o midsommar party (oslavě letního slunovratu). Je to takový přesně daný rituál. Slanečky (sledě) na kousky ve sladkokyselém nálevu se podávají s kysanou smetanou, nasekanou pažitkou a červenou cibulí, vařenými malými bramborami se šlupkou, křupavým chlebem (knäckebröd) s máslem, plátkem tvrdého sýra, snapsem a pivem. Kromě základní varianty sledě ve sladkokyselém nálevu je běžný sleď v hořtičné omáčce, rajčatové a dokonce curry omáčce. Snaps se popíjí k jídlu a zpívají se u toho snaps lidové písně.

Renstek je sobí steak s brusinkami a často se smetanovými bramborami.

Köttbullar jsou masové kuličky servírované s brusinkami a brambory nebo se salátem z červené řepy s majonézou.

Makka je druh obloženého chleba. Bývá menší než smöra bröd.

Gravad lax je marinovaný losos často s koprem. Jí se často jako předkrm nebo jako současti Julbord či smörgåsbord. Výborně chutná nakrájený na silnější nudličky a zprudka opečený tak, aby uvnitř zůstal šťavnatý a téměř syrový, ale na povrchu měl opečenou kůrčičku. Pak už stačí jen majonéza a pečivo nebo brambory.

Rökt lax je uzený losos. Ve Švédsku se losos udí studeným uzenín - pak vypadá jako syrový a má jen lehký kouřový nádech, anebo teplým uzenín, kdy špalíky filetů vypadají jako pečené a uzená vůně je výraznější. Losos uzený za studena tence nakrájený chutná výborně na chlebu s tvarohovitým sýrem typu lučina. Losos uzený teplým uzením se výborně hodí do smetanových brambor a těstovin nebo jen s kouskem sýra Västerbottenost.

Västerbottenost je tvrdý až suchý sýr připomínající parmazán, který se tradičně vyrábí ve středním Švédsku v oblasti Västerbotten, patří k nejznámějším švédským sýrům a prodává se v celém Švédsku.

Rökta räkor jsou uzené krevety, které se jedí studené a většinou nevyloupané jen s majonézou a pečivem. Zapíjet se dají bílým vínem nebo pivem. Uzené krevety patří ke švédským gurmánským lahůdkám.

Fisksoppa je rybí polévka, která se sevíruje s trochou majonézy, chlebem s máslem a salátem a je často hlavním jídlem. Existuje spousta různých druhů, ale nejběžnejší je s rajčaty a lehce pikatním kořením nebo se smetanou. Většinou kromě ryb obsahuje i mušle a krevety.

Färsk stekt strömming je filet z malého čerstvého sledě lehce obalený jen ve strouhance a smažený. Dá se jíst jako rychlé občerstvení na sucharu s cibulkou a hořčicí nebo majonézou do ruky, anebo s mačkanými bramborami a brusinkami - to je jeden z nejběžnějších švédských obědů.

Knäckebröd, křupavý tvrdý chléb, vypadá často jako velké kolo s otvorem uvnitř a spoustou dolíků. Je to tradiční chléb, který švédské ženy vyráběly za pomoci speciálního válečku s ostny, který vypadá jako z muzea mučících nástrojů. Neodmyslitelně patří k nakládaným slanečkům (sleďům) a má 2 základní varianty: bílý se tradičně pekl na severu a tmavý na jihu Švédska.

Kaviár se jí ve Švédsku často. Nejběžnější je kaviár z lososa; často slouží jako předkrm nebo oběd a servíruje se s kysanou smetanou, citronem a červenou cibulí nebo šalotkou a teplými tousty.

Karles kaviár je součást snídaně ve Švédsku. Prodává se ve velké tubě a natírá se na chleba nebo toust, často se přikusuje k jogurtu s vločkami a zapíjí se pomerančovým džusem a kávou.

Kräftor jsou říční raci, kteří mají sezónu v srpnu, kdy se vaří celí s koprem a tak se i servírují a zapíjejí se snapsem. Nebo již vyloupaní říční raci se jedí po celý rok v podobě salátu s majonézou servírované na toustu s čerstvým koprem a citronem.

Torsk je treska často pečená nebo připravená v páře s rozpuštěným máslem, čerstvým strouhaným křenem a čerstvým koprem a vařeným bramborem.

Ärtor soppa je hrachová polévka, která se ve Švédsku jí ve čtvrtek s palačinkami s marmeládou a zapíjí se punčem. Souviselo to původně s půstem, kdy se ve čtvrtek nejedlo maso ani ryby. V dnešní době se hrachová polévka často podává s opečenou slaninou, což popírá její původní smysl. Na čtvrteční večer se zvou přátelé a známí. Jen málokdo už však připravuje hrachovou polévku každý čtvrtek, a tak zůstala jen jako tradiční sváteční jídlo.

Sur Strömning je zvláštním způsobem kvašená ryba, která se připravuje jen v srpnu. Voní poněkud výrazně a smí se pojídat jen venku na zahrádkách a venkovních terasách. Zapíjí se snapsem a pivem. Je to švédská gurmánská rarita, která vám možná nebude chutnat napoprvé....

Prinsesstårta je doslova princeznin dort a je to jeden z nejznámějších švédských dortů, který tvoří nizký světlý korpus, tenká vrstva máslového krému, šlehačka a plátek mandlového těsta s pistáciovou příchutí ve světle zelené barvě.

Mazarins jsou malé oválné dortíky z třeného piškotu s mandlemi, cukrovou krustou nebo oříšky. Mazarins mají v tradičních kavárnách a cukrárnách a popíjí se k nim spousta překapané kávy. Ve švédských kavárnách většinou platí, že když si zaplatíte u pultu překapanou kávu, naléváte si ji sami z připravené konvice do velkých hrnků a můžete si klidně i dolít podruhé.  U espresa to neplatí.

Polka gris jsou velká pruhovaná lízátka nebo bonbony, která se vyrábějí tradičně v městečku Gränna kousek od Linköpingu v jižním Švédsku. A lízala je i Pipi Dlouhá punčocha od Astrid Lingrenové.

Autor článku: Ing. Alena Frčková (průvodce nejen na gurmánské zájezdy)

| Zpět |
Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu