Termín od: -  do: - 
Cena od: do:
katalog GEOPS 2020
| Zpět | jste zde: zájezdy 2019, 2020 > Zajímavé informace > Maďarská kuchyně a víno

Informace - Maďarská kuchyně a víno

Klikněte na obrázek pro zvětšení/zmenšení
Maďarsko- oblast Tokaj - Tokajské slavnosti
Maďarsko- oblast Tokaj - Tokajské slavnosti Maďarsko - Békéscaba, slavnost klobás Maďarsko, oblast Tokaj - Tokajské slavnosti, občerstvení Maďarsko - Kecskeméth - tady zraje pálinka Maďarsko - Budapešť - tržnice, stánky nabízí papriku i jiné laskominy Maďarsko - Tokaj -Tokajské slavnosti,  stánky jednotlivých vinařů Maďarsko, Bekéscsaba, slavnost klobás Maďarsko - okolí Tokaje, vinohrady a vinohrady, památka UNESCO od roku 2002 Maďarsko - Budapešť - Velká tržnice a typiclé produkty země - paprika a víno Maďarsko - Budapešť - interiér cukrárny Gerbeaud, zal. 1858, nejlepší cukrárny ve městě Maďarsko - ochutnejte ten nejlepší guláš, tedy po maďarsku perkelt Maďarsko -  Bekéscsaba -  obchod s pálinkou Maďarsko, pršut Maďarsko - Budapešť - je libo rybu

Maďarská kuchyně a víno

Snad opravdu každému z nás se pod názvem maďarské kuchyně ihned vybaví slova jako maďarský guláš nebo paprikáš, jedná se totiž o nejznámější a mnohdy také nejchutnější maďarské pokrmy. Kuchyně se v  Maďarsku vyvíjela podle pradávných tradic po celá léta a ovlivňovat se nechala zejména kuchyní bulharskou, slovenskou a rakouskou. Dnes má tato kuchyně díky rafinovanosti a jednoduchosti svých jídel pověst důmyslné tradiční kuchyně, ve které se objevuje harmonie všech chutí i barev.

Nepostradatelnými ingrediencemi maďarské kuchyně jsou nejrůznější druhy koření, zelenina a ovoce, lahodná lesní zvěřina a ryby, které musí být samozřejmě uloveny či vypěstovány na maďarském území. Nejčastěji používaným kořením je pak v této kuchyni jak jinak než paprika - základní ingredience u většiny maďarských specialit, a dokonce se přidává i do nejrůznějších omáček a polévek. Červená paprika kraluje celé maďarské kuchyni. Na čestném druhém místě se pak drží kysaná smetana. Tou se totiž v této zemi ochucují a zjemňují polévky, masové i zeleninové pokrmy, saláty nebo třeba omáčky.

Nejtypičtějším maďarským jídlem je maďarský guláš či perkelt, maďarská kuchyně má však i mnoho dalších výjimečných pokrmů, mezi které patří například plněné zelné listy, tradiční rybí polévka halaszlé ze sladkovodních ryb, husí pečínka se švestkami, hortobáďské roštěnky, zbojnické maso na rožni nebo vynikající halušky somlo. Ale i rychlá jídla Langre, slané palačinky a pagáčky.

Celý svět zná maďarský špek a uzeniny. Největší světový festival klobás, který probíhá v říjnu na jihovýchodě Maďarska v Békescsabě nabízí paprikáše, kolbasz, czigar, szalam. Nejlepší jsou bezesporu značka Gyulai a Szégéd.

Maďaři však nejen rádi vaří, ale také s velkou oblibou pečou. Domácí sladkosti, zákusky, palačinky a koláče vám zde tedy nabízejí útulné cukrárny i malé příjemné kavárny. Asi tou nejlepší sladkou specialitou jsou v  Maďarsku neodolatelné palačinky a la Gundel, pojmenované podle bývalého a celosvětově proslulého restauratéra Gundela a somloy galoska (lehounký pudinkový moučník se šlehačkou).

To vše umějí Maďaři také zapít skvělými víny či pálinkami a vytancovat při svižných lidových tancích, snad nejznámější je csardás. Nejznámější vína Maďarska ? Kékfrankos a ólaszrizling oblasti Šoproně, sűrkebarat v oblasti Badacsonyi, Kékfrankos a Cabernet oblasti Villany, Egri Bikaver, Kadarka a Leanyka oblasti Eger , samorodni, hárslevely, furmint, samorodny a muskathely oblasti Tokaje a korunováno samozřejmě králem vín a „vínem králů“, což je tokajské víno aszú (3-7putýnkové)

Egesegedre!

Máte zájem o zájezdy do Maďarska ? Nabídku cestovní kanceláře GEOPS najdete na stránce www.madarsko.geops.cz.  

| Zpět |
© 2008-2018 GEOPS-CESTOVNÍ KANCELÁŘ,s.r.o, Šternberkova 10, 170 00 Praha 7                        | mapa stránek |
tel.: 266 710 104, fax: 220 806 965, geops@geops.cz , skype: olinageops, ICQ: 397618996

Cestovní kancelář GEOPS je pojištěna pro případ úpadku ve smyslu zákona č. 159/99 Sb. u Uniqa pojišťovny
partneři: Last Minute,