Termín od: -  do: - 
Cena od: do:
katalog GEOPS 2019
| Zpět | jste zde: zájezdy 2019 > Zajímavé informace > Sicílie, víno a gastronomie

Informace - Sicílie, víno a gastronomie

Klikněte na obrázek pro zvětšení/zmenšení
Itálie - Sicílie - pro sicilskou kuchyni jsou typické i škeble
Itálie - Sicílie - pro sicilskou kuchyni jsou typické i škeble Itálie - Sicílie - Malvasia di Lipari, suché DOC víno s příchutí oříšků a divokých květů Itálie - Sicílie - typické cannolo s různými náplněmi Itálie - Sicílie - Taormina, čokolády s různou příchutí, s čím vidíte na obalu Itálie - Sicílie - Palermo, ostnité okurky se u nás málokdy vidí Itálie - Sicílie - vinice všude kolem Segesty Itálie - Sicílie - Lipari, sušená rajčata a kapary - zaručeně zdejší a výborné Itálie - Sicílie - Lipari, Cassatelle Siciliane, typická místní sladkost s ricottou Itálie - Sicílie - Cefalú, z piv tu vládne Birra Moretti Itálie - Sicílie 065a - Lipari, stánek s arancine, to jsou obaqlené rýžové koule s náplní Itálie - Sicílie - Erice, mandlové zákusky Pasta di Mandorle Itálie - Sicílie - večeře vypadá lákavě, zvlášť ty krevety Itálie - Sicílie - Cefalú, plody opuncie jsou velmi chutné, jen pozor na ostny Itálie - Sicílie - arancine, typické pro celou Sicílii Itálie - Sicílie - Erice, nabídka Pesto - omáčky s různými příchutěmi Itálie - Sicílie - kapary, zde cucunci, typické pro zdejší kuchyni, často podávané k rybám Itálie - Sicílie - Erice, bohatá nabídka místních jídel na jídelníčku jedné z restaurací Itálie - Sicílie - Erice, mandlové sušenky dle receptu jeptišek z kláštera San Carlo Itálie - Sicílie - v sicilské kuchyni zůstali i arabské vlivy (paella) Itálie - Sicílie - Palermo, na tržišti,  fiore di fichi d.india - květy opuncie

Sicílie, víno a gastronomie

Není nutné říkat, že víno se na Sicílii pěstuje a pije od nepaměti, ale méně se ví, že do sicilského vinařství bylo v posledních letech nainvestováno velké množství peněz na vylepšení technologického vybavení a jako houby po dešti tu vyrůstají eko farmy tzv. agrotourismo, kde pěstují bio vína, bio olivové oleje, a nabízejí turistům ubytování a tradiční jídla připravená z bio potravin.

Červená sicilská vína se produkují hlavně z místní odrůdy nero d´Avola, další běžnější odrůdy jsou sangiovese a cabernet savignon a mohou být středně plná nebo plná, někdy vína obsahují i množství taninů (dřevitost, třísloviny), které časem ustupují do pozadí. Lehčí červená vína je nejlépe servírovat při teplotě kolem 14-16 C°, plnější vína 16 -18 C°.

Bílá sicilská vína pocházejí nejčastěji z odrůdy insolia, malvasia, moscato, ansonica nebo chardonnay. Přes vysoké letní teploty mohou být sicilská bílá vína svěží a lehká, ale existují i sicilská suchá bílá vína, která podle vůně připomínají dezertní vína nebo sherry , ale v chuti žádný cukr nenajdete. Jsou to bílá vína s vysokou cukernatostí, kde byl veškerý cukr přeměněn na alkohol a vzniklo tak suché víno.

Vynikající vína produkují oblasti Menfi DOC a Sambuca di Sicília DOC, obě blízko slavného Agrigenta. Víno se pěstuje i na úrodných sopečných půdách Etny , Liparských ostrovech a u Syrakus.

Passito označuje víno z částečně sušených hroznů

Liquoroso se lisuje z usušených hroznů a může se lisovat i s malým množstvím rozinek.

Marsala je slavné fortifikované sicilské víno připomínající sherry . Za jeho slávou stál Angličan John Woodhouse, který ho poprvé přivezl do Anglie . Proces kvašení vína se předčasně zastaví přidáním čistého vinného destilátu a to způsobí, že si víno zachová aromatické látky z moštu. Marsala může být stará rok, ale i více než 10 let a existuje v suché, polosuché i sladké verzi.

Sicilská kuchyně je plná exotických koření, oříšků a citrusů, které se už od dob středověku přivážely přes sicilské přístavy do Evropy. Siciliáni umí úžasně připravit všechny možné druhy ryb a plodů moře, které jim okolní moře nabízí. Sicilské sladkosti nezapřou arabské vlivy a v sicilských jídlech se běžně používá víno i likéry.

Vybrala jsem pro vás nejznámější sicilská jídla, které nabízejí sicilské restaurace.

Caponata jsou dušené lilky, rajčata, papriky a slouží jako příloha

Peperonata se připravuje z paprik z více druhů, rajčat, cibulka, olivy

Arancini jsou místní pomeranče, ale také rýžové koule s mozarelou, které po osmažení připomínají pomeranče. Tyto rýžové koule jsou takovým sicilským rychlým občerstvením.

Maccheroncini con le sarde jsou sicilské makarony se sardinkami, fenyklem, píniovými oříšky, rozinkami, šafránem a strouhankou. Toto jídlo je ukázkou, jak sicilskou kuchyni ovlivnila kuchyně arabská a africká. Pro středoevropana trochu neobvyklá kombinace surovin, ale věřte chutnají výborně.

Pasta alla norma jsou těstoviny s rajčaty, lilky a balkánským (feta) sýrem

Pasta con aragosta jsou těstoviny s humrem

Pesce spada je steak z mečouna, který bývá nejčastěji grilovaný s citronem a bylinkami nebo dušený v pomerančové šťávě. Maso mečouna chuťově připomíná tuňáka, jen je světlejší.

Pollo alla marsala je kuře dušené ve víně marsala s citronovou šťávou, kapary a petrželkou. Někdy se kuřecí nahrazuje telecím

Cannoli jsou širší trubičky plněné ricottou, často zdobené kandovanou třešní. Je to jedna z nejběžnějších a nejznámějších sicilských sladkostí.

Cassata je piškotový dort plněný ricottou s kandovaným ovocem, oříšky, pistáciemi, marcipánem ovoněný vínem Marsala. Někdy by si mohl myslet, že je to velmi sladký a těžký dort, ale není to pravda. Ricotta dokáže celý dort krásně odlehčit

Autor článku Ing. Alena Frčková (průvodce nejen na gurmánské zájezdy)

| Zpět |
© 2008-2018 GEOPS-CESTOVNÍ KANCELÁŘ,s.r.o, Šternberkova 10, 170 00 Praha 7                        | mapa stránek |
tel.: 266 710 104, fax: 220 806 965, geops@geops.cz , skype: olinageops, ICQ: 397618996

Cestovní kancelář GEOPS je pojištěna pro případ úpadku ve smyslu zákona č. 159/99 Sb. u Uniqa pojišťovny
partneři: Last Minute,