Termín od: -  do: - 
Cena od: do:
katalog GEOPS 2019
| Zpět | jste zde: zájezdy 2019 > Zajímavé informace > Vína Bordeaux

Informace - Vína Bordeaux

Klikněte na obrázek pro zvětšení/zmenšení
Francie - Akvitánie - v okolí St.Emilion převládá odrůda Merlot, doplněná Cabernetem Sauvignon, Malbecem a Cabernetem Franc   foto Pavel Michal
Francie - Akvitánie - v okolí St.Emilion převládá odrůda Merlot, doplněná Cabernetem Sauvignon, Malbecem a Cabernetem Franc   foto Pavel Michal Francie - ochutnávka vína St.Emilion Francie, Atlantik, vinice v okolí Bordeaux Francie - Akvitánie - Medoc, na ochutnávce, foto Pavel Michal Francie - vinotéka s víny oblasti Saint Emilion Francie - Akvitánie - víno odrůdy Merlot chytá poslední doušky slunečních paprsků, foto Pavel Michal Francie - Bordeaux - Muzeum obchodníků s vínem foto Pavel Michal Francie b- Bordeaux - Muzeum obchodníků s vínem, na takových lodích vyplouval do světa zdejší vína,  foto Pavel Michal

Vína Bordeaux

V tak rozsáhlé vinařské oblasti jsou zastoupeny různé typy podloží i různé odrůdy révy (hlavně Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc). Klima je dosti chladné a proto je kvalita vína v jednotlivých ročnících kolísavá. Víno se zde pěstuje od dob Římanů a od 14.století se ve velkém vyváželo, hlavně do Anglie . Z červených vín je asi nejslavnější apelace Pauillac s plnými červenými víny s vůni po černém rybízu (slavné premiers cru Château Latour nebo Château Lafite), další výborné apelace jsou Pomerol (vína s plnou mnohovrstevnatou chutí), St.Émilion (plná temně rudá vína, některá s chutí po ovoci, ale velmi drahá), St.Julien (vína s chutí po černém rybízu a cedru), Médoc (oblá vína často zrající v dubových sudech), St.Estėphe (plná tříslovinová dlouhozrající vína z odrůdy Merlot) či Margaux (vína s výrazným buketem). Z apelací bílých vín Barsac (lehká jemná sladká vína), Sauternes (silná lahodná vína), Premiėres Côtes de Bordeaux (sladká i suchá bílá vína – značka Bordeax Blanc), Cadillac (sladká lehká hedvábná vína s chutí po rozinkách), Loupiac (sladká, vyráběná částečně z botrytických hroznů), Ste Croix-du-Mont (vína s medovým charakterem) či Graves (plná sladká vína). Plocha vinic 113.000 ha, roční produkce 860 milionů lahví. Mapka nejdůležitějších vinařských lokalit v oblasti je mezi obrázky na horní liště. Místní sýry nejsou nijak typické, ale naleznete zde bohatý sortiment výborných sýrů ze sousedních krajů.

Z místních sýrů je výborný kozí sýr Tomme de Chévre Fermier. Ze zdejších jídel zmiňme třeba pečené holuby à la bordelaise s artyčoky, Cèpes à la viande (hřiby s česnekem, šunkou a petrželí), lanýže (dušené v červeném víně se šunkou, pórkem, petrželí, cibulí a celerem) či Pauillacké jehně. Z dezertů je to Poires au St.Émilion (hrušky marinované v červeném víně s pomerančovou šťávou).

| Zpět |
© 2008-2018 GEOPS-CESTOVNÍ KANCELÁŘ,s.r.o, Šternberkova 10, 170 00 Praha 7                        | mapa stránek |
tel.: 266 710 104, fax: 220 806 965, geops@geops.cz , skype: olinageops, ICQ: 397618996

Cestovní kancelář GEOPS je pojištěna pro případ úpadku ve smyslu zákona č. 159/99 Sb. u Uniqa pojišťovny
partneři: Last Minute,