NAŠE TIPY NA TOMTO ZÁJEZDU: MANTOVA: historické knížecí město zapsané jako celek na seznam světového dědictví UNESCO, jedno z významných center renesanční kultury a působiště malíře Mantegny a architektů Albertiho, Giulia Romana a Bibieny. Staleté dějiny rodu Gonzaga lze poznat při prohlídce obou velkých paláců –
Palazzo Ducale (Castel San Giorgio) a
Palazzo Te.
MODENA: skvostná románská katedrála je zapsaná na seznamu UNESCO.
Dům Enza Ferrariho – futuristická budova muzea s výraznou žlutou střechou ve tvaru chladiče. Jedná se o
poslední dílo českého architekta Jana Kaplického.
Historický trh Albinelli: existoval už ve středověku, dodnes jsou zde nabízeny tradiční produkty od místních zemědělců a výrobců. Původně otevřený trh na náměstí, od roku 1931 se koná v zastřešené tržnici.
Ocet balsamico: jedinečný gastronomický produkt z Modeny a okolí – ocet z vína, zrající v sudech. Je tmavý, hustý a s nízkou kyselostí – spíš nasládlá chuť připomínající sirup, používá se jako doplněk delikatesních pokrmů – na saláty, do omáček, k sýrům, ale i ke zmrzlině.
MARANELLO, Muzeum Ferrari: Muzeum slavných automobilů sídlí v areálu v areálu automobilky Ferrari (6 hal, rozloha až 6 tisíc metrů čtverečních). Uvidíte historické modely Formule 1, sál zasvěcený světovému šampionátu Formule 1 a také trofeje vítězů. V simulátoru F1 si lze vyzkoušet jízdu závodním autem se vším, co k tomu náleží - realistické zážitky z jízdy, zrychlování, brždění... K muzeu patří také kino. Lze se účastnit i autobusové prohlídky po areálu továrny a po místech, kde se zkoušejí a testují automobily.
PARMA: historické jádro města – středověké a renesanční, románský dóm s Correggiovými malbami a šestiboké baptisterium s nádhernými románskými freskami, galerie umění (Correggio, Parmigianino). Město a okolí je rájem gurmánů:
Parmezán (Parmiggiano Reggiano) – proslulý tvrdý sýr vyráběný výlučně z místního mléka krav krmených pouze travou a senem, 8 století tradice. Zraje po 2 roky. Syrovátka se dává prasatům, z nichž se vyrábí parmská šunka.
Parmská šunka (prosciutto crudo) – sušená solená šunka z kopců v okolí Parmy, s nezaměnitelnou nasládlou chutí. Bývá označovaná korunkou parmských vévodů. Krájí se na velmi tenké plátky a jí se jako delikatesa s chlebem, sýrem, fíky, nebo nejlépe s malým oranžovým melounem.
SALSOMAGGIORE : Lázně, které znali již Keltové a Římané. Císařovna Marie Luisa Habsburská, Napoleonova manželka, tu zřídila veřejné lázně. Léčivé studené prameny se slanou vodou s obsahem bromu a jódu, která vyvěrá z 800-1200 metrů. V elegantní dekorativní budově paláce Berzieri lze navštívit exotické termální koupele „Orientální moře“ – bazény s vodními masážemi, s aromaterapií a podvodní hudbou a vřídlovou koupelí, dále parní lázně a Kneippovy lázně. Lze si také koupit místní kosmetiku. Nedaleko lázeňské budovy je rozsáhlý, velice elegantní park.
SABBIONETA – renesanční městečko, postavené knížetem Vespasianem Gonzagou coby „ideální město“ podle plánu s pravoúhlými ulicemi. Zapsána na seznamu sv. dědictví UNESCO.
Parmské lahůdkyParmský region je rájem gurmánů, produkuje hned několik druhů lahůdek a nacházejí se zde také gurmánské stezky.
Tvrdý sýr parmezán (parmigiano) je snad nejslavnějším italským sýrem. Jeho zvláštní chuť je údajně ovlivněna travinami, které spásají krávy, z jejichž mléka se parmezán vyrábí, a také působením vzduchu od moře. Parmezán má dozrávat nejméně dva roky. Používá se obvykle jako sýr na strouhání nebo jako přísada do jídel, ale dá se jíst také jako gurmánská lahůdka samostatně nebo třeba s hruškami.
Rovněž
sušená parmská šunka - prosciutto crudo - je považována za jedinečnou regionální potravinu. Není bez zajímavosti, že vepři, z jejichž masa se dělá, jsou krmeni syrovátkou vzniklou z přípravy parmezánu. Šunka se vysušuje ve větru v kopcích Langhirano jižně od Parmy po dobu nejméně 10 měsíců. Hotové kusy bývají označovány korunou, znakem někdejšího parmského vévodství.
V okolí Parmy se rovněž vyrábí další oblíbené uzenky, např. vařená šunka San Secondo. Vesnice Zibello je střediskem výroby zvláštně tvarované uzeniny zvané
Culatello de Zibello, která přitahuje gurmány z celé
Itálie.
Také
houby z okolí Parmy jsou pro gurmány pojmem. Z okolí vesnice Fragno pocházejí
černé lanýže a
hříbky z Borgotara získaly dokonce značku IGP - chráněný regionální produkt, udělovanou výjimečným gastronomickým krajovým specialitám. Hřiby se přidávají do různých oblíbených jídel - k těstovinám, polentě, rýži, masu, do polévek.. . údolím řeky Taro dokonce vede hřibová stezka.
Na kopcích okolo Parmy a v blízkosti řeky Taro (přítok Pádu) se nacházejí lokálně významné vinice. Některá zdejší
vína jsou ohodnocena jako DOC: Malvasia, Rosso a Sauvignon. Za ochutnání stojí také typické zdejší víno – sladké červené ovocité Fortana di Taro, mírně šumivé, vynikající k vařené šunce San Secondo.
Víte proč? Za Ferrari do MODENY a MARANELLAMODENA láká nejen pro svou historii, vyhlášené restaurace a gastronomické manufaktury, ale také hlavně muže pro muzeum Ferrari.
Pýchou města je náměstí
Piazza Grande (pod ochranou UNESCO) s katedrálou Nanebevzetí Panny Marie a patrona města sv. Geminiana, která je mistrovským dílem románského umění.
Ve městě je několik vyhlášených restaurací na tzv.
“Balkonu kraje Emilia” v Guiglia ochutnáme zejména kulinářské speciality kraje
Emilia Romagna (např. tortellini, tortelloni a místní typické borlengo, vzdáleně se podobající palačince s parmezánem).Dále láká k návštěvě
manufaktura na výrobu proslulého modenského balzamikového octa (aceto
balsamico).
Supermoderní muzeum automobilismu
Museo Casa Enzo Ferrari v MODENĚ bylo postaveno dle projektu
arch. Jana Kaplického. Stojí hned vedle rodného domu Enza Ferrariho, zakladatele slavné automobilky Ferrari, svým tvarem připomíná karoserii legendárního vozu Testarossa a svou žlutou barvou oblíbenou barvu Enza Ferrariho a zároveň barvu města Modena. V MARANELLU, kousek od MODENY nás přivítá továrna automobilky Ferrari a
Muzeum Ferrari.