Poznávací zájezdy pro seniory
Přidat k oblíbeným zájezdům Poznávací zájezd za krásami a památkami a gastronomií Švýcarska. Babí léto ve švýcarském kantonu Wallis a Vaud pro turisty, milovníky hor i termálních lázní, ale i pro gurmány. Turisté si dopřejí procházky v horách a u jezera, fotografové ocení úžasné pohledy na Matternhorn, romantici krásné horské chalupy, jízdu horským vláčkem a barvy podzimu a gurmáni tradiční švýcarské speciality – rösti, raclette, sýry, sušené maso, víno, rivellu, ricolu, meringues, birnenbrot a samozřejmě i čokoládu… ochutnáte prostě všechno! A se Švýcary zažijete i folklórní slavnosti sýrů a nazdobených horských krav a festival raclette. Program a detail zajezdu
Cena zahrnuje
dopravu autobusem, 3x hotel (1x u Interlakenu, 2x u termálních lázní), 3x snídaně, průvodce, pojištění CK proti úpadku
Cena nezahrnuje
vstupné do objektů, ochutnávky, lázně, vlak do Zermatttu a veškeré další vlaky a lanovky a vše co není zahrnuto v „cena zahrnuje“ (doporučujeme na vstupné min. 150 ChF)
Příplatky
1400 CZK jednolůžkový pokoj
1500 CZK záloha za lanovku a zubačku na Pilatus (od 12 osob)
650 CZK 1x večeře s rösti
580 CZK záloha za oběd s raclette
215 CZK komplexní cestovní pojištění KS
Lucern, historické město, jízda na horu Pilatus - Leukerbad, koupání v termálních lázních - Zermatt, výhledy na Matterhorn, gurmánská cesta - údolí Bagnes, slavnost raclette - Ženevské jezero - pohled na hrad Chillon - Broc, čokoládovna Callier - Gruyeres, překrásná vesnice s hradem
Tento produkt již není možné objednat.
U tohoto zájezdu je k dispozici služba doobsazení dvoulůžkového pokoje. Níže naleznete podrobnosti.
Pokud máte zájem využít doobsazení a splňujete podmínky zobrazené u termínu pro doobsazení, proveďte prosím klasickou on-line objednávku zájezdu pro jednolůžkový pokoj a do poznámky prosím napište žádám doobsazení. Případně nás kontaktujte. Termín a požadavky pro doobsazení:
Kod
Termin
 
 

Program

1.den: odjezd z Prahy v 19 h, nástupní a svozová místa dle dohody s CK: Hradec Králové, Pardubice, Plzeň a za 400 Kč Brno, transfer do Švýcarska

2.den: krásné starobylé město LUZERN, historické centrum kantonu, středověké Staré město, náměstí Weinmarkt s pozdně renesanční radnicí, dřevěné mosty přes řeku Reuss - Kapellbrücke a Spreuerbrücke, hradby, fakult. možnost výletů: A) výjezd nejstrmější zubačkou na světě na místní dominantu, horu Pilatus s rozeklaným vrcholem (2133 m. n. m.), a výjezd lanovkou nahoru na vyhlídkovou plošinu, anebo B) plavba lodí po Vierwaldstättském jezeře, dále lze navštívit jedinečné dopravní muzeum v Lucernu Verkehrshaus der Schweiz: železnice, stavba Gotthardského tunelu (nejdelší železniční tunel na světě), švýcarské silnice, lanovky, mosty, letecká a kosmická doprava, přejezd na ubytování k Interlakenu

3.den: odjezd do SIERRE, přívětivého města vína s půvabným zámečkem Château Villa ze 16.st., vzorová vinice, kde se pěstují i vzácné odrůdy vín, které najdeme jen ve Švýcarsku (bílé i modré, např. Chasselas, Arvine nebo Humagne rouge), ochutnávka ve vinotéce a cesta kouzelným údolím Sierre, dále krátká zastávka v SIONU, hlavním městě kantonu Wallis mezi vinicemi, stará čtvrť, katedrála, radnice, dva hrady, megality, přejezd na ubytování do lázeňského města LEUKERBADU, možnost večerního koupání v termálních lázních nebo individuálně možnost dát si večeři v hotelu

4.den: výlet do ZERMATTU a k Matterhornu: přejezd do TÄSCH a odtud cesta horským vlakem po trase Ledovcového expresu (Glacier Express), ZERMATT, jedno z nejslavnějších švýcarských horských středisek, procházka městem, příp. Alpines Museum, fakultativní výlety do hor: zubačkou na vrch Gornergrat (3.131 m n. m.), na Malý Matterhorn (3.883 m n. m.) nebo na Gourmetweg (gurmánskou stezku) z vrcholu Sunnegga – lehká turistika (na 3 h) příjemnou stezkou „nejen pro gurmány“ kolem horských usedlostí – po cestě lze si dát postupně každý chod či víno v jiné horské chatě, možnost oběda - Walliský talíř, sušené maso, uzeniny a sýry s nakládanými cibulkami a okurčičkami, nebo některá horská masová specialita, např. jehněčí nebo hovězí, jedinečné vyhlídky na pověstnou nezaměnitelnou švýcarskou horu Matterhorn, trasa končí v ZERMATTU, kde je vyhlášená cukrárna, a třeba ochutnáte i typický Bergfűhrerbrot plný oříšků a rozinek nebo Nusstorte se šlehačkou, zpět do LEUKERBADU a po návratu možnost večeře s rösti, typické švýcarské jídlo z brambor

5.den: dopoledne alpské údolí Bagnes, známé výrobou kvalitních sýrů, zejména pro jídlo raclette, návštěva festivalu raclette v jedné z vesnic v oblasti, ochutnávky sýrů a možnost nákupu, nabídka švýcarských vín, folklórní vystoupení fakultativně oběd s raclette a dalšími specialitami gastronomie (jiné horské sýry i z dalších švýcarských oblastí, typické uzeniny), během slavnosti bude i průvod a možná (dle počasí) přehlídka vyzdobených krav (ceněné černé plemeno hérens, chované i ke kravím zápasům), přejezd k Ženevskému jezeru (Lac Léman), fotopauza u vodního hradu Chillon, proslaveného Byronem, dále BROC, vyhlášená čokoládovna Callier, ochutnávka různých kvalitních čokolád a čokoládových bonbónů, možnost nákupu, GRUYÈRES, nejkrásnější vesnice ve Švýcarsku s památkami z 11. st., hrad (exteriér) a kavárna H.R.Gygera – autora výpravy filmu Vetřelec, romantická procházka a možnost ochutnání další vyhlášené speciality - pusinky meringues s dvojitou šlehačkou nebo chutná jídla se slavným místním sýrem Gruyère, večer odjezd

6.den: návrat do ČR ráno

CK si vyhrazuje právo drobných úprav programu vzhledem k počasí, dopravním podmínkám a průběhu festivalu, změna programu je vyhrazena. Slavnosti, které jsou uvedeny v programu zájezdu, jsou záležitostí místních lidí a mohou být ovlivněny řadou nepředvídatelných situací. Nelze je proto nikdy zaručit na 100 % v daném termínu a uvedené podobě.
Jízdu na Pilatus je nutné rezervovat nejpozději půl roku předem. Doporučujeme proto včasnou rezervaci. V Lucernu je nutná devítihodinová zastávka a cesta na Pilatus je jednou z možností, jak ji využít.

Doprava

Využíváme autobusy s klimatizací, WC, DVD a barem na teplé a studené nápoje za koruny. Po Švýcarsku se pohybujete vlakem, lanovkou i zubačkou. Zubačku na Pilatus je nutné objednat předem, nejlépe během objednávky zájezdu v CK.
Upozornění: odjezdy a svozy z uvedených míst se uskuteční, pokud se sejde dostatečný počet zájemců. Trasy odjezdů se mohou změnit v závislosti na aktuální dopravní situaci.

Ubytování

3x hotel, 2 lůž. pokoje s vl. příslušenstvím; 1x u Interlakenu, 2x u termálních lázní v oblíbeném lázeňském městečku LEUKERBAD

Stravování

3x bohaté snídaně formou švédského stolu; za příplatek lze objednat 1x večeři s rösti, 2.den možnost ochutnat pravý raclette jako oběd na folklórním festivalu. 4. den programu navíc absolvujete Gourmetweg, které vám umožní zažít typickou horskou švýcarskou gastronomii ve stylových restauracích v horách s překrásnými vyhlídkami. 1x zažijete ochutnávku švýcarských vín, dále sýrů a švýcarské čokolády.
Oběd na Gourmetweg – Walliský talíř za 27 SFR, možná též individuálně večeře od 25 SFR.

Pojištění

Součástí ceny zájezdu je povinné pojištění CK proti úpadku. Cena zájezdu nezahrnuje léčebné pojištění. CK GEOPS nabízí svým zákazníkům komplexní pojištění za příplatek. Jedná se o komplexní pojištění pojišťovny UNIQA, které zahrnuje balíček služeb obsahující: úrazové pojištění, pojištění storna, pojištění odpovědnosti za škodu, pojištění léčebných výloh v zahraničí a pojištění zavazadel.

Orientační ceny vstupného

Ochutnávka švýcarských vín uprostřed vinic u zámečku v oblasti SIERRE – 18 SFR s komentářem
LUZERN : Technické museum 30 SFR
lázně LEUKERBAD: vstup na 3 h - 25 SFR
vlak do Zermattu: orientační cena 16,50 SFR
ZERMATT: zubačka na Gornergrat - zpáteční 86 SFR, zpáteční lanovka na Klein Matterhorn - 78 SFR, lanovka na Sunneggu (začátek Gurmánské stezky) 16 SFR (jednosměrná )
ochutnávka čokolád v BROCU 6 SFR
Upozornění: jízdu na Pilatus je nutné rezervovat nejméně půl roku dopředu, pozdější objednávky už nejsou možné. Jízdenky za příplatek v českých korunách.

Kapesné

Doporučujeme min. 200 ChF. I gurmánské trasy se samozřejmě můžete zúčastnit, aniž byste využívali restauraci s plným menu.

Pořadatel: GEOPS - CK, s.r.o., IČO: 25633261

Zajímavosti

Tschäggättä jsou tradiční maskované karnevalové postavy ve švýcarských horách v Lötschentalu. Objevují s v horách mezi katolickým svátkem Hromnice a masopustním úterý před Popeleční středou. Muži v tradičních maskách přebíhají z údolí do údolí a zastrašují neposlušné a zahánějí zimu.
Úkolem Tschäggättä je zastrašovat a nebýt poznán. Oblečení Tschäggättä mají staré oblečení a přes to ovčí nebo vlčí kožešinu upevněnou širokým koženým pásem s kravským zvonem (trichla), na nohou jsou kožešiny nebo pytle pro zvýraznění divokého vzhledu a aby se zabránilo identifikaci stop ve sněhu. Na rukou pak rukavice ze zbytků vln. Na ramenou je důmyslná robustní konstrukce pod kožešinou a na ní nasazená tradiční ohromná barevná maska z borovicového dřeva nebo ze zvířecí kostry vzadu houně z ovčí vlny. Tschäggättä nosí obrovskou hůl.

Poznámky

Slavnosti raclette
Malebné švýcarské horské údolí Bagnes je tradičním producentem sýrů, které jsou oblíbeny již i za hranicemi země. Vyrábějí se pouze v létě, kdy krávy spásají ty nejlepší byliny, které pak dodávají sýrům tu správnou chuť. Není bez zajímavosti, že mléko pochází od krav z plemena Hérens, které je rovněž cvičeno k tradičním zápasům kravích královen. Sýry z Bagnes jsou polotvrdé a obsahují 50 % tuku. Jsou považovány za nejlepší sýry pro výrobu švýcarské gurmánské speciality raclette a hodí se také do fondu. V kraji se vyrábí vedle toho také různé ovčí a kozí sýry.
V září se v některé místní vsi slaví v rámci švýcarského týdne chutí víkendový festival Bagnes, hlavní producent raclette. Tehdy je možné ochutnávat různé sýry z této oblasti (se značkou kvality AOC) ve formě raclette, které doplňují i dobrá vína, jsou zváni také výrobci sýrů na raclette z dalších regionů. K slavnosti patří lidové kapely, průvody i přehlídky krav – královen a dalších hospodářských zvířat (bývá jich na 100 kusů). Na přípravě festivalu se podílí až 15 000 lidí.

Leukerbad jsou největší termální lázně a wellness resort v Alpách v srdci nádherné oblasti Wallis. Nabízí koupel v termálních vodách s výhledem na vrcholky alpských velikánů. Ve městě se nacházejí čtyři veřejné areály. Leukerbad nabízí výběr z 30 termálních bazénů a impozantní lázně s 3900000 l denně – největším objemem zásob termální vody v celé Evropě. Jacuzzi, parní lázně, vířivky a trysky a super speciality jako snídaně ve vodě, koupání při úplňku a aquaerobik.

Zermatt patří mezi nejznámější turistická a lyžařská střediska ve Švýcarsku i v celé Evropě. Je jedním z výchozích bodů pro horské túry do okolí (lanovkou se například můžete dostat na Kleiner Matterhorn - nejvyšší zpřístupněné místo pro lyžaře v Evropě). Nejznámějším turistickým cílem této oblasti je Matterhorn. Se svými 4 478 metry výšky sice není nejvyšší horou Švýcarska (je teprve až sedmou nejvyšší horou Alp), ale svou nezapomenutelnou siluetou se stal téměř národním symbolem. Matterhorn byl poprvé zdolán v roce 1865 skupinou horolezců pod vedením Edwarda Whympera. Dodnes je jeho zdolání pro horolezce velkou výzvou, každoročně jich dojde na vrchol několik tisíc.
Vedle túr do hor si lze v okolí Zermattu projít řadu příjemných zážitkových stezek s méně náročnou turistikou. Oblibě se těší zejména gurmánská stezka, která vede kolem restaurací s tradiční švýcarskou kuchyní a umožňuje tak seznámit se s gastronomií Švýcarska. Lze se zastavovat v jednotlivých restauracích po cestě a dávat si tak postupně jednotlivé chody oběda. Cesta začíná na nádraží v Zermattu, odkud se jede expressem do hor, a pak už stačí zamířit na značenou stezku a vybrat si mezi restauracemi, které nabízejí tradiční švýcarské fondu s bílým vínem - i v kvalitě AOC, rösti ze smažených brambor, a třeba i s chutnou houbovou omáčkou, v nabídce jsou však i italské speciality. Gurmánské putování má několik variant dle délky a završit ho lze v některé kavárně či cukrárně v Zermattu u kávy a moučníku.
Vedle gurmánské stezky se v okolí Zermattu nachází též např. květinová stezka či cesta svišťů, anebo putování za místním sýrem do tradiční horské mlékárny.
Nad Vierwaldstättským jezerem se tyčí hora Pilatus s rozeklaným vrcholem. Z nějakých záhadných důvodů je spojována s Pilatem Pontským, jehož tělo bylo údajně svrženo shora do jezera, kde dotyčný až do dneška straší a působí bouře. K hoře se vážou i další legendy: ve středověku obyvatelé nedalekého Lucernu věřili, že nahoře žijí draci. V každém případě představuje Pilatus oblíbený vyhlídkový vrchol - shora je vidět celé jezero a vrcholky Bernských Alp. Z Lucernu se k Pilatu dá jet vlakem nebo lodní linkou před jezero, nahoru na vrchol Pilatus Kulm pak z městečka Alpnachstadt vede zubačka, která je nejstrmější drahou na světě (až 48 %) a vznikla už v roce 1889. Dá se taky vyjet kabinovou lanovkou s panoramatickým výhledem z Kriensu do Fräkmunteggu (na opačné straně než dolní stanice zubačky) a potom další kabinovou lanovkou Dragon Ridez Fräkmunteggu na vrchol.


Zobrazit místo Ochutnávka Švýcarska na větší mapě

Lucern - hora Pilatus - Sierre - Sion - Leukerbad - Zermatt - Sunnegga/ Gornegratt - údolí Bagnes - Ženevské jezero - Chillon - Broc - Gruyeres

Pokud byste hledali největší evropské dopravní muzeum, potom musíte navštívit švýcarský Luzern. Tolik technických zajímavostí pod jednou střechou hned tak nenajdete.

zobrazit celý článek

Ženevské jezero (Lac Léman) je největším jezerem v Alpách a z větší části leží na území Švýcarska, ale zasahuje i do Francie. Nachází se tu významná města Ženeva a Lausanne, oblíbená letoviska Montreux, Vevey a další, pověstný hrad Chillon a také vinice Lavaux a Chablais v okouzlující krajině s příjemným klimatem. Oblíbený cíl poznávacích zájezdů do Švýcarska.

zobrazit celý článek

Gastronomie Švýcarska je pestrá a rozmanitá, různí se podle jednotlivých kantonů. Převažují jídla z vepřového, sušeného nebo uzeného hovězího, ze sladkovodních ryb, velmi často tvoří důležitou součást sýr. V jižních regionech kuchyně velmi připomíná italskou. K nejznámějším jídlům typickým pro švýcarské regiony patří rösti, fondu a raclette, a samozřejmě müsli. Švýcarská vína jsou málo známá, ale patří k nejleším v Evropě. Místní zvláštností jsou nealkoholické nápoje rivella ze syrovátky a ovomaltina ze směsi sladu, vajec, mléka a kakaa.

zobrazit celý článek

Sýry ze Švýcarska jsou právem proslulé. Vyrábí se jich přes 400 druhů, většina je jich z nepasterizovaného mléka a produkují je menší rodinné podniky. Sýry tvoří významnou součást švýcarské gastronomie a připravují se z nich některá národní jídla (fondu, raclette). Známý je např. ementál, gruyère nebo tête de moine

zobrazit celý článek

Městečko Gruyéres s historickým jádrem, opevněním a hradem z 12. století proslulo jedním z nejlepších sýrů Švýcarska - Gruyére.

zobrazit celý článek

Švýcaři rádi slaví a udržují své tradice. Z generaci na generaci se tu předávají folklórní kroje a nástroje včetně hudebních. Pestrost místních festivalů a slavností souvisí i s různorodostí místních obyvatel. ke každé slavnosti patří i tradiční zábava, gastronomie, víno...

zobrazit celý článek
Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu