Termín od: -  do: - 
Cena od: do:
katalog GEOPS 2019
| Zpět | jste zde: zájezdy 2019 > za vínem a gastronomií >

Kuchyně a gastronomie světa - články

Kuchyně a gastronomie světa - články

K poznávání zemí a krajů neodmyslitelně patří také seznámení s místní gastronomií. Každá země je něčím výjimečná, místní jídelníček je utvářen podnebím a možnostmi hospodaření, tradicemi a kulturní výměnou. V některých zemích - např. Itálie, Francie, Španělsko - se různí i gastronomie každého regionu a může se dokonce stát, že dvě sousedící oblasti se od sebe výrazně odlišují.
Na zájezdech CK GEOPS se můžete seznámit s proslulými gastronomickými specialitami a místními druhy vína a piva různých zemí, inspiraci k tomu, co je třeba okusit a na co je dobré se ptát v restauracích a obchodech, vám mohou poskytnout i uvedené články.

Klikněte na obrázek pro zvětšení/zmenšení
Za vínem a gastronomií 2019 - Francie - Beaune, stánek s ústřicemi a nesmí chybět sklenka vína
Za vínem a gastronomií 2019 - Francie - Beaune, stánek s ústřicemi a nesmí chybět sklenka vína Za vínem a gastronomií 2019 - Francie - ochutnávka vína St.Emilion Za vínem a gastronomií 2019 - Francie - Bretagne - langusty z poloostrova Crozon Za vínem a gastronomií 2019 - Francie - Cognac - v těchto sudech zraje proslulý koňak značky Martel Za vínem a gastronomií 2019 - Francie - Auvergne - sýr Roquefort z ovčího mléka Za vínem a gastronomií 2019 - Itálie - Parma - servíruje se parmská šunka Za vínem a gastronomií 2019 - Maďarsko - Tokaj - lahve proslulého tokajského, vína které stojí za ochutnání Za vínem a gastronomií 2019 - Itálie - Lazio - Sorano, bohatá nabídka sýrů Za vínem a gastronomií 2019 - Itálie - Natz - Jablečný festival a jablka Za vínem a gastronomií 2019 - Itálie -  Montalcino, vpravo grattacio, další typ sýra pecorino Za vínem a gastronomií 2019 - Itálie - Lazio - jsme v kraji vinic a vynikajících vín Za vínem a gastronomií 2019 - Itálie - Řím - nabídka vynikající italské zmrzliny Za vínem a gastronomií 2019 - Slovinsko - na vinicích dozrává víno Za vínem a gastronomií 2019 - Švédsko - zdejší vynikající uzeniny rozhodně neobsahují mleté kůže, kosti nebo sóju jako u nás Za vínem a gastronomií 2019 - Francie - Beaujolais - Vaux, víno Madame de Teléte Za vínem a gastronomií 2019 - Švédsko - Stockholm - jsme v zemi hub a lesních plodů Za vínem a gastronomií 2019 - Slovinsko - ochutnávka Vipava Za vínem a gastronomií 2019 - Rakousko - proslulá Lindtova čokoláda a jiné sladké pokušení Za vínem a gastronomií 2019 - Maďarsko - Tokaj - Tokajské slavnosti, u stánků můžete ochutnat množství různých druhů a odrůd vín Za vínem a gastronomií 2019 - Rakousko - Štýrsko - naučná vinařská stezka Silberberg Za vínem a gastronomií 2019 - Maďarsko - Tokaj - vinobraní, stánky s pamlsky jsou všude Za vínem a gastronomií 2019 - Rakousko - Sankt Johann - knedlíkové slavnosti, dobrou chuť

Gastronomie Rakouska

Přehled gastronomie Rakouska - některá nejobvyklejší jídla, regionální produkty, vína a některé gastronomické zajímavosti.

Genuss Region Österreich - to nejlepší z rakouské gastronomie

Iniciativa Genuss Region Österreich, organizovaná rakouským ministrem zemědělství Josefem Pröllem, představuje turistům a zejména gurmánům Rakousko coby zemi gastronomických zážitků. Jsou vybírány a oceňovány potraviny, které jsou typické pro jednotlivé regiony, dodávané místními zemědělci a mohou být považovány za to nejlepší, co daná oblast může nabídnout - od sýrů přes maso, špek, ryby a ovoce až po mák, cibuli, ořechy nebo hruškovou šťávu.

Portugalská gastronomie

je plná pokrmů z čerstvých ryb a plodů moře, ale i zajímavých jídel z hovězího a jehněčího masa. Portugalci ale milují i sladké koláčky pasteis de nata plněné vanilkovým krémem, ořechy, mandlemi i exotickým kořením a čerstvé ovoce a zeleninu. Většina sýrů se tu vyrábí z ovčího nebo kozího mléka.

Finská gastronomie

je u nás téměř neznámá. Někomu se mylně vybaví jen syrové marinované ryby a možná finská vodka. Je pravda, že některá finská jídla a nápoje jsou pro nás trochu nezvyklé jako guláš z medvěda, uzené sobí srdce nebo sekt z bílého rybízu. Gastronomie Finska je však rozhodně velmi chutná a zdravá.

Nejlepší maďarská jídla

Některá nejznámější nebo nejzajímavější jídla z gastronomie Maďarska.

Skryté gastronomické poklady vnitrozemí Francie

Jižní Francie od Bordeaux přes vnitrozemské oblasti Périgordu a okolí Cahors přes Languedoc až k Lyonu - to je ráj gastronomie, výborných vín, sýrů, specialit z kachního a husího masa, ale i hub, ořechů, zvěřiny a sladkovodních ryb.

Švýcarsko a gastronomie

Gastronomie Švýcarska je pestrá a rozmanitá, různí se podle jednotlivých kantonů. Převažují jídla z vepřového, sušeného nebo uzeného hovězího, ze sladkovodních ryb, velmi často tvoří důležitou součást sýr. V jižních regionech kuchyně velmi připomíná italskou. K nejznámějším jídlům typickým pro švýcarské regiony patří rösti, fondu a raclette, a samozřejmě müsli. Švýcarská vína jsou málo známá, ale patří k nejleším v Evropě. Místní zvláštností jsou nealkoholické nápoje rivella ze syrovátky a ovomaltina ze směsi sladu, vajec, mléka a kakaa.

Gastronomie Španělska

Španělská gastronomie je velice pestrá, každý kraj má svou specifickou kuchyni. Pro všechny je typický středomořský ráz, obvyklé je používání olivového oleje, základem bývají často zeleninová jídla, v přímořských krajích samozřejmě ryby a plody moře, ve vnitrozemí zejména vepřové. O jisté zvláštnosti obohatili španělskou kuchyni také obyvatelé Kanárských ostrovů i Baleár. K poznávacím zájezdům do Španělska jistě patří i poznávání zdejší gastronomie.

Gurmánské Dánsko

Dánové jsou označováni za gurmány severu a je to minimálně ze dvou důvodů. Za prvé v Dánsku je velmi významný potravinářský průmysl a dánské čokolády, pečivo, marmelády, sýry, slanina, uzeniny, piva nebo zmrzlina jsou velmi oblíbené. Za druhé Dánové jsou velmi vybíraví v jídle a dokáží připravit z ryb, plodů moře a masa různým marinováním, nakládáním a uzením opravdové lahůdky.

Gurmánské Švédsko

Ve Švédsku jsou porce jídla většinou dost velké a najdete tu spoustu tradičních místních gastronomických specialit z ryb a plodů moře, ale i třeba sobí a hovězí maso. Spousta tradičních švédských gurmánských dobrot souvísí s některými švédskými oslavami nebo svátky. Na poznávacích zájezdech do Švédska jistě místní gastronomii přijdete na chuť.

Maďarská vína

Když se řekne maďarské víno, většina Čechů si asi představí sladké zlatavé Tokajské a silné červené víno z Egeru známé jako býčí krev. Ale v Maďarsku se pěstuje mnohem více vín, které stojí za to objevit a ochutnat…

Holandské sýry

Holandské sýry jsou ve světě pojmem, i když musejí soupeřit se sýry francouzskými nebo švýcarskými. Ale když vezmeme v úvahu objem produkce, který se každoročně prodá a množství atrakcí a slavností spojených s holandskými sýry, nezbývá nám než před holandskými sýry smeknout. Nejznámější druhy jsou gouda, leerdammer, maasdammer a edam (eidam).

Sicílie, víno a gastronomie

Z gastronomického hlediska je Sicílie gurmánským rájem. Sicílie nabízí přírodní, čerstvá venkovská jídla pikantně kořeněná s množstvím olivového oleje, citrusů a úžasné dezerty s mandlemi a pistáciemi. Sicílie produkuje jak plná červená vína, tak i svěží bílá hodící se k pokrmům z ryb a plodů moře, i krásná voňavá dezertní vína.

Belgická piva

Belgická piva jsou mnohem pestřejší a mají mnohem více příchutí než kterákoliv jiná piva na světě. Belgické pivovary, kterých je v dnešní době kolem stovky, vyrábějí přes 400 různých značek a i malé bary nabízejí minimálně 20 různých piv. Belgičané zkonzumují v průměru 100 l piva na osobu.

Belgické pralinky

Belgické pralinky jsou plněné čokoládové bonbóny, které se i v dnešní době mohou vyrábět ručně za pomocí speciálních forem. První takovou belgickou pralinku vyrobil údajně v roce 1912 zakladatel cukrářského obchodu Neuhaus v Bruselu.

Maďarská kuchyně a víno

Snad opravdu každému z nás se pod názvem maďarské kuchyně ihned vybaví slova jako maďarský guláš nebo paprikáš. Zdejší gastronomie má díky rafinovanosti a jednoduchosti svých jídel pověst důmyslné tradiční kuchyně, ve které se objevuje harmonie všech chutí i barev. Poznávací zájezdy jsou dobrou příležitostí k tomu, seznámit se jak s vynikajícími vína Maďarska (tokajské, z oblasti Eger či Villány), tak s pestrou maďarskou gastronomií.

Gastronomie krajů Gaskoňsko a Languedoc

Gaskoňsko, to jsou jídla z kachního nebo husího masa včetně jejich jater a sádla. Místní tradiční pokrmy využívají místních lesních hub, lanýžů, ořechů a česneku a dále zvěřínu z místních lesů hlavně kančí a zaječí maso v kombinaci s víny z oblasti Bergeracu a kozími sýry. Gastronomie Languedocu je již ovlivněná blízkostí Španělska a Katalánska a Středozemního moře a zdejší vína už mají jižní ráz a blíží se vínům z Provence.

Périgord, Quercy i Francouzské středohoří - gastronomie a vína

Périgord a Quercy najdete v jihozápadní Francii, nemají mořské pobřeží, leží ve vnitrozemí, ale skrývají hotové poklady jak přírodní, historické tak i gurmánské. Pěstují se tu zajímavá vína v oblasti Bergerac a černá vína kolem Cahors, daří se tu i vlašským ořechům a chovají se tu husy, kachny a kozy, v lesích roste plno hub. Ve Francouzském středohoří se zas vyrábějí slavné sýry roquefort a cantal. Poznávací zájezdy do těchto oblastí nabízejí netušené gurmánské zážitky.

Burgundsko a gastronomie

Burgundsko byla vždy bohatá oblast a na slavném burgundském dvoře vzniklo mnoho francouzských gurmánských lahůdek. Typická burgundská jídla vždy obsahují víno, ať už červené pinot noir (rulandské modré) nebo třeba slavné bílé chardonnay z Chablis. Ve víně se tu marinuje, dusí, peče, ale vínem se i omývají sýry. Chová se tu vysoce kvalitní skot známý jako Charollais a také šneci. K poznávacím zájezdům do Burgunska jistě patří i ochutnávky zdejší gastronomie

Gastronomie Bordeaux

Gastronomii Bordeaux nejvíce ovlivňuje Atlantický oceán, který je plný ryb a plodů moře a omývá i louky a díky silnému přílivu a odlivu se mořská voda dostává až hluboko do vnitrozemí. Pěstují se tu ústřice na ústřičných lavicích a ve vnitrozemí se chová dobytek a drůbež. Místní dobytek, který pojídá trávu z prosolených luk, prý má přirozeně slané maso. Z místního slavného červeného vína se dělají výborné omáčky na maso i ryby a zlatavá dezertní vína se ideálně hodí ke speciálním husím játrům foie gras. A pečou se tu výborné máslové koláče… Seznamte se s jedninečnou gastronomií Bordeaux na poznávacích zájezdech do jižní Francie.

Gastronomie kraje Franche-Comté

Tato oblast dokáže se svou bohatou historií, mnoha hrady a malebnými městečky, rafinovanou gastronomií, sýry a výjimečnými víny rychle okouzlit každého návštěvníka. Jakmile člověk tato místní velice zvláštní a jedinečná vína objeví, nikdy na ně nezapomene. V tomto idylickém kraji se rodí bezpočet gurmánských klenotů. Poznávací zájezdy do Franche-Comté proto nabízejí i vynikající gastronomické zážitky.

Gastronomie Itálie

Italská gastronomie je oblíbená po celém světě a většina lidí si představí pizzu, těstoviny někdo možná ještě tiramisu. Ale Itálie díky své velikosti, poloze v Evropě a s tím souvisejícím klimatem a vlivem okolních států má spoustu regionálních odlišností. Kuchyně Sicílie a Benátska nebo Toskánska, Kalábrie a Lazia se velmi liší nejen používaným koření, ale i druhy zeleniny a masa, nemluvě o tvarech a způsobu úprav těstovin a dezerty jsou úplně jiné. Poznávací zájezdy do Itálie jsou dobrá příležitost k tomu, abyste mohli poznat gastronomii Itálie i jednotlivých krajů.

Gastronomie jihozápadní Francie - Baskicko, Périgord a Bordeaux

Baskické gastronomii vládnou feferonky, základ jídel tvoří především mořské i sladkovodní ryby a korýši, šunka, drůbež a divocí holubi, oblibě se těší ovčí sýry. Périgord je krajem drůbeže, omeletek a plněných jídel s hříbky, lanýži, kaštany a ořechy a vyrábí se tu delikatesní jatýrka foie gras. Sláva Bordeaux obletěla celý svět zejména díky prestižním vínům. V restauracích si můžete vychutnat ústřice nebo grilované žebírko s dobrým bílým vínem Entre-Deux-Mers nebo červeným Saint-Emilion z Libournais. Bordeaux nabízí tradiční a vybranou gastronomii úzce spjatou se španělskou kuchyní.

Gastronomie Provence

Gastronomie Provence je založena na olivovém oleji, zelených bylinkách (provensálském koření), citronech, rajčatech a česneku. Těchto 5 základních surovin najdete v každém provensálském jídle. V Provence se jinak hodně jedí ryby a plody moře, ale i maso v lehčích úpravách a čerstvé sýry často kozí a spousta salátů. Na poznávacích zájezdech do Provence se jistě najde příležitost seznámit se s touhle chutnou a zdravou kucbyní.

Alsasko a gastronomie

Alsasko má svou zvláštní gastronomii, která odpovídá celkovému rázu tohoto kraje, kde se mísí německé vlivy s francouzskými. Zde je několik místních typických jídel a specialit, které můžete okusit na poznávacích zájezdech do Alsaska.

Slovinské víno a kuchyně

Slovinsko je velmi pohostinná země, která překvapí návštěvníky hojností tradičních slovinských pokrmů, stejně tak jako mistrovskými kulinářskými díly, které mají původ mimo Slovinsko, ale do vínku se jim vryl právě „dotyk“ slovinské země. Doplňkem slovinské kuchyně bylo a stále je excelentní víno tří slovinských vinných oblastí. Gastronomii a vína Slovinska rozhodně stojí za to okusit na poznávacích zájezdech do Slovinska.
© 2008-2018 GEOPS-CESTOVNÍ KANCELÁŘ,s.r.o, Šternberkova 10, 170 00 Praha 7                        | mapa stránek |
tel.: 266 710 104, fax: 220 806 965, geops@geops.cz , skype: olinageops, ICQ: 397618996

Cestovní kancelář GEOPS je pojištěna pro případ úpadku ve smyslu zákona č. 159/99 Sb. u Uniqa pojišťovny
partneři: Last Minute,